На Львівщині біля міста Мостиська фермер 20 років вирощує персики

Спеціаліст з вирощування персика Любомир Стельмащук, який у господарстві «Еко-Ягода» поблизу міста Мостиська на Львівщині культивує 72 га персиків, радить вирощувати американські, канадські та українські сорти персика на Заході та Півночі нашої держави.

14.06.2023
На Львівщині біля міста Мостиська фермер 20 років вирощує персики

Про це він розповів у інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи», цитує agrotimes.ua.

«На дослідній ділянці у мене росте більше як 100 сортів персика. Але я раджу садити в умовах Заходу, Півночі та Центру України не більше як 20 із них. Характерно, що це сорти переважно американської та канадської селекції. У нас є і деякі французькі, іспанські й італійські, проте посперечатись в урожайності з «американцями» та «канадцями» вони не можуть», – зазначив Любомир Стельмащук.

Він додав, що з 2005 року почав висівати насіння тих персиків, які отримували вже в Мостиськах, і відбирати окремі сорти. Сьогодні в господарстві є близько десятка форм, і два сорти у 2019 році внесли в реєстр України. 

«Це наші запатентовані сорти Мостиський Діамант і Мостиський. Останній дуже ранній — найшвидше почав дозрівати в нас 24 червня. Для порівняння: у Дагестані 15 червня його вже зібрали. Мостиський Діамант — це середньопізній сорт, що дозріває у другій-третій декаді серпня», – зазначив спеціаліст. 

Він також порадив садити в умовах Заходу та Півночі такі сорти як Кондор, Флемінг Фьюрі PF 24-007, PF 5 B, Азуріт, Сатурн, All Star. 

«Сорт PF 24- 007 у 2019 році на дослідних ділянках у мене дали 54 кг з дерева, – уточнив Любомир Стельмащук. – Якщо перевести на гектарну площу — це понад 80 т/га. Для порівняння: наш сорт Мостиський Діамант, який ми внесли у реєстр України, дав приблизно 48–49 кг дерево, це близько 70 т/га. Ранній сорт Мостиський — 37–38 кг з дерева (в межах 60 т/га). Утім, для промислових садів, я вважаю, таких урожаїв не потрібно. Якщо збирати 30–40 т/га абсолютно якісного персика, ніяких проблем із реалізацією не буде. У наших умовах також дають непогані результати два сорти, що широко використовують у Польщі, – Редхейвен та Інка».

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.