Медики у Львові врятували захисника, у грудях якого застряг уламок боєприпасу

Лікарі врятували 42-річного військовослужбовця Романа Клізу, у грудях якого застряг півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу.

19.04.2024
Медики у Львові врятували захисника, у грудях якого застряг уламок боєприпасу

Про це повідомляє Перше медичне об’єднання Львова.

Захисник з Волині. До війни працював водієм за кордоном. У день повномасштабного вторгнення приєднався до ЗСУ. Був аеророзвідником. У грудні 2023 року зазнав важкого поранення. Воїна евакуювали до лікарні у Дніпрі, де він пробув у комі дев’ять днів.

Внаслідок важкої мінно-вибухової травми йому пошкодило ділянку у правій частині мозку. Один з уламків снаряду застряг у грудній клітині чоловіка за міліметр від дуги аорти – частини головної артерії кровоносної системи – та трахеї. Будь-якої миті частинка металу могла пошкодити аорту та захисник міг померти.

Згодом військового перевели до Львова. Тут медики провели обстеження та склали план хірургічного втручання. Оперував Романа разом із нашими кардіохірургами і його лікар з Інституту Амосова, завідувач відділення хірургії аорти Віталій Кравченко.

«Під час втручання ми розкрили грудну клітку, мобілізували аорту та дугу та безпечно вийняли уламок, який застряг в стінці аорти, не пошкодивши при цьому життєво важливі структури. Операція тривала дві години. Тепер життю пацієнта нічого не загрожує», — розповів Кравченко.

Нині захисник проходить реабілітацію. Через пошкодження мозку у нього була паралізована ліва рука, порушена ходьба та координація. Але після тижня занять з фізичним терапевтом він зумів зробити свої перші кроки.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.