Львівська міськрада програла суд забудовнику, який продовжив оренду землі у центрі міста

Скандальний забудовник ТОВ “Біля Цитаделі” подав до суду на Львівську міську раду, вимагаючи продовжити договір про оренду земельної ділянки на вулиці Поповича, 6а.

28.03.2024
Львівська міськрада програла суд забудовнику, який продовжив оренду землі у центрі міста

Попри заяви про намір припинити договір оренди, ЛМР не надіслала орендарю належного листа з відмовою, тож Господарський суд Львівської області вирішив задовольнити позов забудовника, повідомляє Lviv.media.

ТОВ “Біля Цитаделі” орендувало ділянку на вулиці Поповича, 6а у Львові ще з 2013 року та планувало звести там житловий будинок. Після початку робіт на ділянці мешканці сусідніх будинків виступили проти будівництва, адже побоювалися, що діяльність забудовника нашкодить їхнім домівкам та протирадіаційному укриттю, розташованому між будинками 6а та 8 на вулиці Поповича.

“На території плями забудови знаходиться вентиляційна шахта бомбосховища (що офіційно встановлено Держгеокадастром), якій орендар ділянки уже шкодив — засипав землею, що унеможливлює вентиляцію захисної споруди та несе загрозу людям, які у ній ховаються. Також неможливо дотримати протипожежні норми щодо відступів від входів у захисну споруду при зведенні багатоквартирного житлового будинку — згідно з нормами ДБН це відстань рівна висоті нового будинку. Всі 10 років зазначена територія покинута, захаращена та не загосподарьована, заросла чагарниками, затоплюється дощовою водою під час злив і підтоплює будинки на Поповича, ба та Мартовича 3 і 5”, — розповіли у Львівській міській раді у відзиві проти позову.

Тому в ЛМР вирішили не продовжувати договір про оренду земельної ділянки з ТОВ “Біля Цитаделі” після завершення терміну його дії у листопаді 2023 року. Проте, за два місяці до завершення дії договору, забудовник надіслав до міськради листа, в якому повідомляв про намір продовжити орендувати ділянку. Відповідь на листа ТОВ “Біля Цитаделі” з відмовою у продовження договору відправили від імені Управління земельних ресурсів департаменту містобудування ЛМР.

У Господарському суді зазначили, що за чинним законодавством України, такий цей лист не може бути обґрунтованою відмовою орендодавця у поновленні договору оренди землі. “Лист не містить жодних обґрунтованих заперечень орендодавця стосовно невідповідності проєкту додаткової угоди вимогам закону, не містять конкретних посилань на порушення закону, а також не містять конкретних істотних умов договору, щодо яких орендодавець пропонує зміни. Крім того, даний лист направлено та підписано не орендодавцем безпосередньо, а його підрядним органом, який є іншою юридичною особою”, — йдеться у рішенні суду.

У зв’язку з цим, Господарський суд Львівської області вирішив задовольнити позовні вимоги ТОВ “Біля Цитаделі” та визнати продовження договору про оренду земельної ділянки. Відтак забудовник орендуватиме ділянку ще протягом десяти років.

До слова, ТОВ “Біля Цитаделі” заснували депутат Львівської міськради від ВО “Свобода” Андрій Карбовник та його помічник Юрій Стадник у 2012 році. Протягом 10 років власники у товариства змінювалися кілька разів. За даними системи YouControl, наразі його кінцевими бенефіціарами є Антон Брюханов та Богдан Турецький.

Антимонопольний комітет України під час моніторингу аукціону з продажу майна ДП “Львівський державний інститут з проєктування нафтопереробних і нафтохімічних підприємств” виявив інформацію, яка може свідчити про змову учасників аукціону.

Також Львівська міська рада відсудила в забудовника понад 2 млн грн орендної плати, яку він не сплачував понад рік.

 

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.