Конфлікт УГП з прикордонником отримав продовження

Волонтер Святослав Літинський запевняє, що ексначальник “Смільниці“ привласнив гуманітарне авто, але чи так це?

14.03.2024
Конфлікт УГП з прикордонником отримав продовження

12 березня депутати Української Галицької партії сформували депутатський запит до ДБР та до Офісу Генерального прокурора України з приводу розслідування викрадення гуманітарного автомобіля. Йдеться про справу, відкриту за заявою голови ГО “Незалежні” Святослава Літинського від 2022 року. Волонтер стверджує, що начальник відділу прикордонної служби “Смільниця“ викрав гуманітарне авто, яке передали на цей загін. Справу розслідують вже понад рік, але що саме сталось?

Історія вперше набула розголосу у січні 2023 року, після допису голови ГО “Незалежні” Святослава Літинського. Волонтер розповів, що автомобіль Kia Sorento, який купували для прикордонного загону, зареєстрований на приватну особу, а саме — на родича тодішнього начальника відділу прикордонної служби “Смільниця” Сергія Шестопала. Святослав Літинський додав, що через це подав заяву до ДБР, з проханням розслідувати крадіжку гуманітарного авто, проте слідство ще не завершилось.

При цьому Сергій Шестопал стверджує, що автомобіль використовували виключно в службових цілях, а реєстрація на приватну особу була необхідною, через відсутність документів, які б дозволили зареєструвати його за військовою частиною.

Авто не передали прикордонникам, а обміняли?

Як розповів Сергій Шестопал журналістам LVIV.MEDIA, його прикордонний відділ не просив ГО “Незалежні” про автомобіль. За його словами, благодійники залишили прикордонникам машину Kia Sorento в обмін на Land Rover, який колишній начальник загону придбав раніше для службового використання.

“Офіційно це було не службове авто. На той момент закон не забороняв використовувати власні автомобілі в службових цілях, це навпаки заохочувалося, бо всі службові машини передавали на фронт. Через те, що Land Rover — це бензиновий автомобіль, були певні труднощі з його заправкою, а також з цієї причини його неможливо було поставити на військовий облік”, — розповів Сергій Шестопал.

З його слів, саме через це прикордонники вирішили домовитися з представниками ГО “Незламні” та обміняти бензиновий Land Rover на одне з дизельних авто, які вони переправляли через кордон, а саме — на Kia Sorento. Факт обміну автомобілями у коментарі для LVIV.MEDIA підтвердив і Ростислав Коваль — голова політради Української Галицької партії, — який допомагав благодійникам переправляти машини.

Що каже Святослав Літинський

Натомість Святослав Літинський заперечує факт обміну. За його словами Kia Sorento цілеспрямовано передали прикордонному відділу, а ті просто віддали на користь армії авто, яке в них було. “Як мені розповіли, керівник прикордонного загону сказав, що у них є автомобіль, конфіскований у контрабандистів, який вони готові передати на армію. Це був Land Rover, він не дуже підходив, оскільки був бензиновий, а не дизельний, але ми попитали в знайомих, і знайшли тих, кому він міг би знадобитися”, — розповів волонтер.

Святослав Літинський зазначив, що немає доказів комунікації з працівниками прикордонного загону “Смільниця” до закупівлі автомобілів у березні, проте вважає, що акт прийому-передачі, який вони підписали під час отримання машини, підтверджує що вона призначалася саме їм.

Водночас Сергій Шестопал розповів, що акт прийому-передачі на момент підписання був незаповнений. Зі слів прикордонника, волонтери попросили когось з загону підписати порожній бланк та пояснили, що це лише для їхньої внутрішньої звітності, щоб знати, хто саме цю машину отримав. “Під час передачі один з моїх колег підписав їхній (волонтерів) акт про прийом-передачу. Він був від імені Літинського, який не був присутній, його підпису в акті не було. Нам копії цього акту не залишили, але він був їхнього власного зразка. Якби вони мали декларацію на авто, то у цьому папері не було б необхідності. Ми потім ще отримали дисциплінарні стягнення за те, що підписали документ, який не визнаний прикордонною службою”, — додав прикордонник.

Чому авто зареєстрували на приватну особу

За кілька місяців після передачі автомобіля Святослав Літинський звернувся до сервісного центру МВС, щоб з’ясувати, чи всі передані автомобілі надійшли до відповідних організацій. “Я регулярно це роблю, перевіряю, куди потрапили автомобілі, які ми ввезли, за їхніми VIN-кодами. Серед 40 автомобілів, які ми завезли в березні, один був зареєстрований на фізичну особу”, — розповів волонтер. Після цього він звернувся до ДБР з проханням розслідувати, чому авто, яке організація передала прикордонникам, не стоїть у нього на обліку. У бюро розслідувань з’ясували, що машина зареєстрована на родича Сергія Шестопала.

Сам колишній очільник “Смільниці” підтвердив, що зареєстрував автомобіль на фізичну особу та пояснив це необхідністю. “Вони залишили авто без документів, ми лише пізніше перевірили, і виявилося, що його перегнали через кордон без декларації та інших паперів. Тобто воно не було привезене, як гуманітарна допомога, і поставити його на облік ми теж не могли”, — розповів Сергій Шестопал. Він також додав, що автомобіль перед постійним використанням потребував ремонту.

Також, зі слів прикордонника, реєстрація на приватну особу могла спростити передачу автомобіля військовим після того, як до загону надішли б нові службові автомобілі. “Тоді актуальне було питання адресної передачі військовослужбовцям приватних автомобілів, які не були на військовому обліку, щоб швидше передавати їх на інші частини. Банально через це й прийняли таке рішення. Надалі нею користувалися в підрозділі — всі знали, що, якщо треба кудись поїхати для виконання завдання, то могли її взяти. Потім ми у відділі домовилися, що той з нас, хто поїде у прифронтові загони, її й забере”, — додав Сергій Шестопал.

Що стало з машинами

Автомобіль Land Rover волонтери, як і обіцяли, одразу передали військовим на фронт. Згідно з дописом Ростислава Коваля, це авто потрапило під артилерійський обстріл росіян та згоріло ще у травні 2022 року. А Kia Sorento, яку волонтери залишили прикордонникам, працівники ДБР конфіскували як доказ у справі після того, як відкрили кримінальне провадження.

Журналісти LVIV.MEDIA звернулися до ДБР по коментар з приводу того, як просувається розслідування. Там розповіли, що близько місяця тому, у лютому, цю справу передали до Національної поліції. У поліції розповісти про деталі розслідування не змогли.

Коментарі

11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.