Кому загрожує штраф за продаж товарів через “Нову пошту”

Цей спосіб продажу подобається як продавцям, тому що компанії поштового зв’язку організовують швидку доставку та гарантують оперативний переказ коштів, якщо замовник розраховується в поштовому відділенні, так і покупцям за можливість при замовленні товару обрати «післяплату» та оплатити його при отриманні.

28.03.2023
Кому загрожує штраф за продаж товарів через “Нову пошту”
Фото: умовне

Які ризики існують для підприємців, що обирають такий спосіб реалізації своєї продукції, а також для фізичних осіб, які, скажімо, вирішили щось продавати, але як ФОП не зареєстровані, та в яких випадках їм може загрожувати штраф за продаж товарів через «Нову Пошту».

Штраф за продаж через «Нову Пошту»: кому загрожує та скільки доведеться сплатити?

Як фізичні, так і юридичні особи при здійсненні продаж через «Нову Пошту» повинні мати на увазі, що інформація про отримані відправником платежі може бути передана податковим органам.

Ці відомості ДПСУ може отримати, відправивши офіційний запит на компанію «NovaPay» (раніше «Пост Фінанс»), яка належить до групи компаній «Нова пошта».

Варто наголосити, що на відміну від банків, які не мають права (за винятком окремих, передбачених законом ситуацій) надавати інформацію про стан рахунку клієнта, то «Новапей» повинна відреагувати на запит податкової та надати відомості по всіх платежах, які буди здійснені через даний платіжний сервіс на рахунок особи.

Якщо мова йде про фізичних осіб, які здійснюють продажі через «Нову Пошту», особливо післяплатою, то податкова може про це дізнатися та подати на особу в суд за порушення ПКУ, і вимагати стягнення податків на весь отриманий дохід.

  • Найімовірніше, що з зафіксованого в «NovaPay» доходу особи буде стягнуто 18% ПДФО  + 1,5% військового збору.
  • Проте, якщо торгівля носила регулярний характер, то доведеться сплатити 20% ПДВ + 22% ЄСВ.

При цьому здійснення підприємницької діяльності (чим по суті є систематичний продаж товарів) без реєстрації ФОПу чи юрособи – це порушення податкового законодавства, і відповідно, за такі дії передбачається штраф.

Варто розуміти, що поняття «систематичності», зазвичай, передбачає діяльність, яка здійснювалася особою більше 3 разів протягом року та за яку був отриманий дохід.

Зрозуміло, що регулярні продажі через «Нову Пошту» підпадають під критерій «систематичні» та можуть бути розцінені саме як підприємницька діяльність без реєстрації.

Розмір штрафу в такому випадку буде залежати від тривалості цього правопорушення, кількості зафіксованих випадків, розміру отриманого доходу та бажання особи, щодо якої здійснювалася перевірка, співпрацювати з контролюючими органами.

За неподання документів на взяття на облік ПКУ також передбачається штраф.

Також за незареєстровану господарську діяльність, згідно КУпАП, особа може бути притягнена до адміністративної відповідальності.

Розмір штрафів також залежить від товару, який особа продавала, а також того, скільки разів її притягали до відповідальності за дане правопорушення.

Алгоритм здійснення перевірки продаж через «Нову пошту»

ДПСУ, після того, як отримала інформацію про систематичне здійснення продаж особою, не зареєстрованою як підприємець, відправляє запит в компанію «NovaPay» з проханням  надати виписку по отриманих їх клієнтом платежах.

Після цього, якщо факт здійснення продаж підтверджується, наприклад, особа регулярно надсилає адресатам товар та отримує за нього гроші, то на адресу реєстрації цієї особи податкова надішле лист, в якому буде міститися прохання надати роз’яснення по цій ситуації.

Як правило, наступним кроком податкової буде звернення в суд з метою стягнення податків та штрафів за порушення законодавства.

Звичайно, щоб не потрапити в таку неприємну ситуацію, краще відразу зареєструватися як ФОП та продавати товари законно. Особливо зараз, коли законодавством передбачені різноманітні пільги для підприємців на період воєнного стану.

Як діяти особі, що здійснювала продаж товарів, не маючи статусу підприємця

Якщо з якихось причин ви здійснюєте продажі через «Нову Пошту» та не сплачуєте податок, і про це стало відомо ДПСУ, то найправильнішим рішенням в цьому випадку буде звернення за допомогою до юриста.

Ігнорувати листи від податкової служби ні в якому випадку не можна, адже неотриманий вами лист або такий, відповідь на який ви не надали, буде підставою для перевірки вашої діяльності.

Ця перевірка, скоріше за все, буде не на вашу користь. Виявлені податковими органами порушення вами ПКУ будуть підставою для звернення до суду.

Натомість варто знати, що запит від податкової на подібного роду «роз’яснення і документальне підтвердження» часто складається з порушеннями і суперечить приписам ПКУ.

Тому в такому разі потрібно надати відповідь, але вказати, що запит не відповідає вимогам ПКУ і тому жодних роз’яснень по ньому надано не буде.

Щодо формулювань цього листа-відповіді краще проконсультуватися с юристом. Адже при правильній відповіді на цей запит у податкової будуть відсутні законні підстави для видання наказу про початок перевірки вашої діяльності, а отже в суді рішення про перевірку можна буде скасувати та визнати таким, що не має юридичних підстав.

В будь-якому випадку, вибудувати лінію захисту буде значно легше.

Крім того, варто мати на увазі, що кожна особа при зміні адреси реєстрації має інформувати про це податкову службу, надіславши форму 5ДР. Це необхідно робити якраз для того, щоб ДПСУ мала можливість надсилати запити, листи і будь-яку іншу інформацію на актуальну адресу платника податків.

У випадку, якщо особа змінила місце реєстрації, і не сповістила про це податкову, то неотримання нею листа є підставою для подальшої перевірки її діяльності.

Випадки притягнення до відповідальності фізичних осіб, які продавали товари через «Нову пошту», не є рідкістю. Якщо мова йде про тривалий продаж товарів, то сума податків та штрафів може бути досить великою. Крім того, неприємною є і сама ситуація судових розглядів справи та факт притягнення до відповідальності. Тому варто свідомо підходити до питання організації підприємницької діяльності та діяти відповідно до чинного законодавства України.

Джерело: OstApp Journal

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.