Історія 10-річної незрячої дівчинки зі Львівщини, яка зібрала понад 2 млн грн для ЗСУ

Торік улітку відомий виконавець зі Львівщини Михайло Хома, якого всі знають як DZIDZIO, подарував на день народження 10-річній волонтерці та співачці з містечка Комарного Анні-Марії Герман зворушливу до сліз пісню «Ліхтарики». Вони заспівали її дуетом і зафільмували відео.

18.01.2024
Історія 10-річної незрячої дівчинки зі Львівщини, яка зібрала понад 2 млн грн для ЗСУ

Анна-Марія навчається у 5-му класі Комарнівської загальноосвітньої школи на умовах інклюзивного навчання на Львівщині. У її класі 23 учнів. Вона знає, де кожен з них сидить і спілкується з ними під час шкільних перерв. Любить усі предмети – інформатику, трудове навчання, українську, англійську, повідомили у департаменті освіти і науки Львівської ОДА.

«Я не розумію, чому діти не хочуть учитися, якщо вчитися так цікаво. У нас у класі не всі дівчата люблять трудове, а я люблю, мені подобається шити», – розповідає про своє шкільне життя Анна-Марія.

Математичні задачі вона розв’язує разом з татом – робить «дзвінок другові», каже, що мама не знає математики. Але саме мама Наталія є її «найближчою подругою», дитина горнеться до неї за найменшої нагоди. У Анни-Марії є ще одна сестра і двоє братів.

Найстарший 30-річний Богдан нещодавно повернувся з фронту на реабілітацію – через поранення. Якось Анна-Марія записала для нього відео, на якому читає власного вірша. Там є слова про те, що брат обов’язково повернеться живим.

«Ми записали то відео не з першого разу, я щораз починала плакати», – згадує Анна-Марія.

Початковою школою для Анни-Марії став львівський навчально-реабілітаційний центр «Левеня» для дітей з вадами зору. Тут вчителі та вихователі відкрили талант дівчинки до співу.

«Спершу я не попадала в ноту. Але потім вже навчилась і почала попадати», – з гордістю доповіла Анна-Марія.

Побачивши, як подружка вчиться грати на бандурі, Анна-Марія загорілась бажанням опанувати цей інструмент. Знайомі порадили Львівську музичну школу №1 ім. Анатолія Кос-Анатольського. Заслужений працівник культури України Ольга Степанівна Вільгуцька була заскочена рівно пів хвилинки, коли їй запропонували взяти до себе в клас незрячу дівчинку. «Я працюю вже 46 років, і це вперше таке сталось, і я подумала, раз вони до мене прийшли, то це так і має бути. Я взяла дитину за руку, завела її до класу, і ми почали працювати», – поділилась спогадами Ольга Степанівна.



З того часу минуло три роки, Анна-Марія стала учасницею більше як ста різноманітних конкурсів, у тому числі міжнародних. Дівчинка мріє стати заслуженою артисткою України, грати на бандурі і співати.

Коли почалось повномасштабне вторгнення, і старший брат пішов на війну, сама Анна-Марія запропонувала співом збирати пожертви для ЗСУ. Перший виступ відбувся у районному містечку Миколаєві на базарі, дівчинка співала разом із братом, семикласником Іллею. А після того вже було стільки тих концертів.

Тепер у репертуарі Анни-Марії вже понад 20 пісень, серед її авторів Михайло Хома і самобутній воїн-поет Ігор Понедзялок, з яким вона нещодавно віч-на-віч познайомилась у студії одного з телеканалів.

На сьогодні дівчинка зібрала понад 2 мільйони гривень на потреби ЗСУ. Дрони, два позашляховики, рації, медикаменти, спеціальне взуття – це далеко не повний перелік того, що вже відправлено на фронт.

Анну-Марія назвати три свої найзаповітніші бажання: щоб закінчилась війна і щоб перестали гудіти тривоги; щоб настало прозріння; купити автомобіль і возити маму до церкви.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.