Газовики, які хотіли з порушеннями нарахувати чоловіку 208 тисяч штрафу, програли суд

Апеляційну скаргу газової служби залишили без задоволення.

05.06.2023
Газовики, які хотіли з порушеннями нарахувати чоловіку 208 тисяч штрафу, програли суд

Як розповіли в адвокатському об’єднанні “Паславський, Каралюс і Партнери”, до будинку їхнього клієнта прийшли чотири працівники газової служби, щоб перевірити прилади обліку природного газу. Водночас самого клієнта вдома не було, тож огляд відбувся в присутності його дружини та сусідів.

Зазначається, що за результатами перевірки газового лічильника та пломб на ньому, а також газової труби, працівники служби не виявили жодних втручань в газову мережу та підтвердили цілісність пломб. Втім, вони ухвалили рішення відправити газовий лічильник на експертизу, оскільки всередині лічильника, на їхню думку, була відсутня нижня права частина шильника та підклеєна стрічка на пластику лічильного механізму.

Цього ж дня представники газової служби склали Акт про порушення, згідно з яким «встановлено порушення Кодексу газорозподільних систем» та протокол щодо направлення ЗВТ та/або пломби на експертизу. Акт про розпломбування та демонтаж засобу вимірювальної техніки на повірку складено не було.

Як зазначили в адвокатському об’єднанні, згодом їхнього клієнта викликали на експертизу газового лічильника, де при огляді останнього ніяких зауважень до пломб контролера та пломб заводу виробника не було, окрім як до начебто підклеєної сторонньою речовиною захисної стрічки газової служби та подряпини. Вказані порушення чоловік заперечив та відмовився від підпису цього Акту експертизи ЗВТ.

Проте, газова служба вирішила направити чоловіку повідомлення та Акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об’єму та обсягу природного газу і його вартості за останні пів року в сумі 208 112 грн 43 коп.

Позаяк, адвокатське об’єднання “Паславський, Каралюс і Партнери” звернулось до суду задля відновлення справедливості

Зазначається, що газовою службою було порушено:

  • правила складання Акту про порушення та протоколу щодо направлення ЗВТ та/або пломби на експертизу;
  • порядок направлення ЗВТ на експертизу, яке відбулося без присутності Клієнта;
  • всі документи складено на дружину, яка не є власником будинку (споживачем);
  • демонтований ЗВТ не було належним чином упаковано та опломбовано в присутності Клієнта перед направленням на експертизу, також, йому не було запропоновано особисто доставити лічильник до місця проведення експертизи;
  • лічильник тривалий час після демонтажу перебував у володінні служби й немає відомостей про те, що з моменту демонтування лічильника та до проведення експертизи було забезпечено неможливість доступу до цього лічильника сторонніх осіб.

Крім того, в Акті експертизи вказано, що «виявлено втручання в роботу ЗВТ», та не зазначено у чому саме полягало таке втручання і чи вплинуло воно на правильність обліку газу вказаним ЗВТ.

Водночас газова служба звернулася до суду із зустрічним позовом про стягнення вартості необлікованого (донарахованого) об’єму природного газу (а це 208 тисяч). Позаяк, суд І інстанції ухвалив скасувати рішення служби про задоволення Акту про порушення щодо чоловіка, скасувати рішення служби про нарахування вартості необлікованого (донарахованого) об’єму газу в сумі 208 112 гривень 43 коп. У задоволенні зустрічного позову служби теж було відмовлено.

З газової служби стягнули в дохід держави 992 гривні судового збору.

Представники газової служби незабаром звернулись до апеляційного суду, проте, апеляція лиш погодилась із рішенням суду І інстанції. Таким чином апеляційну скаргу газової служби залишили без задоволення, а рішення І інстанції – без змін.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.