Гаррі Каспаров повернувся у велику політику

Щороку кілька разів зустрічаюсь з Гаррі Каспаровим у різних європейських містах. Найчастіше в Хорватії, де в нього є вілла в Спліті. Він проводить зиму в Нью-Йорку, а літо в Хорватії.

12.06.2023
Гаррі Каспаров повернувся у велику політику

Раніше він відпочивав у Макарській та на Червоному острові біля Пули, але до входу в Європейську співдружність іноземці не мали права купувати в Хорватії нерухомість. Тепер Гаррі живе на два доми – в Спліті та Нью-Йорку. Найголовнішим є, як він мені пояснив, великий довгий стіл, за яким влітку збирається з усіх-усюд вся його велика родина від трьох дружин.

Гаррі зрозумів у 2012, що в Росії опозиціонерам просто небезпечно перебувати, після того як на нього напали в Челябінську, вдаривши шаховою дошкою по голові, а особливо після того, як його заарештували на 10 діб. Він зрозумів, що треба збирати манатки на Захід і порадив те саме своєму приятелю Борісу Нємцову. Той відмахнувся і посміявся. Що було далі, добре відомо.

Років з 10 у Гаррі вже є хорватський паспорт. То треба було зробити, бо Гаррі пам’ятав про долю великого чемпіона Роберта Фішера, якому американці анулювали паспорт за виступи проти їхньої політики. І ні в чому не винний Фішер залетів на рік в японську тюрму, де, на мою думку, його отруїли і знищили здоров’я. Росія могла зробити те саме з ним! І тому потрібен був будь-який паспорт, який би хоч трохи захищав від помсти Путіна. Спробував отримати паспорт в Латвії, там проживають його друга дружина та син, але ті побоялись Путіна. І тут хорвати прийшли на допомогу.

Цього разу побачились у Варшаві на його циклі турнірів Гранд Шолом. Гаррі був чи не першим на Заході, хто в своїй книжці «Зима надходить» передбачив дії ошаленілого Путіна.

Європейські політики і політологи посміювались з Гаррі – ну що шахіст розуміється в політиці, та й опозиціонер в Росії він невдалий, а Путін є наш вічний партнер з його дешевим газом. Гроші їх просто позбавили мізків і логічного мислення. Всі Шрьодери і Ле Пени кинулись за російськими мільйонами, але забули, що дешевого сиру в мишоловках не буває!

Війна з Україною знищила наївні мрії лівих друзів Путіна в Європі, і європейські та світові політики оцінили Каспаровське розуміння політики Росії і Путіна.

Він відразу став бажаним гостем європейських прем’єр-міністрів, які хотіли отримати справді реальну інформацію про Росію.

Російська опозиція, що провела недавно конгреси в Вільнюсі та Варшаві, і де Каспаров – один із лідерів, ще є досить слабкою, але не забуваймо, що більшовики теж видавались маргіналами без шансів.

Політика вимагає уваги до безпеки, і зараз від Гаррі день і ніч  не відходять охоронці – майже так само, як було в нього в бандитській Росії на початку 90-их. Вони чергують навіть вночі біля дверей його готельної кімнати. Ще років п’ять тому на моє запрошення відвідати Україну Гаррі сказав, що в Україні дуже небезпечно для нього, бо маємо тисячі агентів російських спецслужб. Починаю сперечатись – ти їздиш в Прибалтику, а там агентури ФСБ не менше. Так і є, казав Гаррі, але там вони не посміють вбивати опозиціонера. Я почав сміятись, а Гаррі випускав пару гніву!

Непомітно Каспаров став путінським критиком і ворогом Путіна номер 1. Після арешту всіх лідерів опозиції в Росії він єдиний на волі і має широко відкритий доступ до західних медійних засобів.

Дуже цікавим було останнє спілкування з Гаррі в Варшаві, бо він знає добре ситуацію на фронті, в політиці Європи, а особливо в політиці США, де він проводить більшість часу.

Гаррі сказав, що дуже важливим для України є той факт, що провідні конгресмени і демократів і республіканців жорстко підтримують Україну.

Є кілька дрібніших політиків, підкуплених Росією, але вони не впливають на оцінку дій США. Існують пару груп симпатиків рашизму, як бувший популярний політичний оглядач Фокс Ньюз Такер Карсон і контроверсійний мільярдер Ілон Маск, який явно готується до  захоплення не тільки бізнесу в США. Сам він Президентом стати не може, бо народжений в ПАР. Є дві групи впливу на допомогу Україні в політичному спектрі США – одні за максимальні і швидкі поставки зброї, а другі хочуть «варити жабу», тобто Путіна, на повільному вогні, щоб він не зрозумів, коли ж він програв війну! Неймовірним є той факт, як каже Гаррі, що Путін непомітно для себе пройшов точку неповернення до попереднього стану. І тут є велика проблема, бо скажений пес може зірвати прив’язь ядерної зброї.

Інша річ, що, як у всіх випадках, відбувається втома від війни, особливо в європейських політиків. Спитав про Макрона і його віру в силу розмов з Путіним, а особливо про його останні заяви.

Гаррі каже, звичайно, європейці мріють про вигідне життя без неприємних повідомлень. Тому і поведінку Макрона треба оцінювати як бажання чим швидше закінчити війну і будь-яким чином. Тому вони і прогнуться перед будь-яким диктатором. Так само як на Путіна, вони прикривають очі на Ердогана.  В Європі завжди було досить Чемберленів.

Взагалі сказав Гаррі, важливий факт,  що вибудувалась жорстка проукраїнська східна стіна  -Литва, Польща та Румунія, які прекрасно пам’ятають справжні вічні  цілі рашизму. Тому вони зроблять все ,щоби допомогти Україні та забезпечити себе перед нападом скаженої імперії .Є і явні та скриті  союзники рашизму – Угорщина,Сербія, Словаччина, Кіпр. Більшість з них залежить просто від російського газу і нафти. Інтереси в них дешеві,примітивні і вони повністю безпринципні.

Треба розуміти, що зі зброєю тільки США та Англія можуть допомогти, бо вся Європа майже роззброїлась! Оце такі стандарти NATO. Армія тільки для поліцейських функцій за кордоном і для розмінування! Тут я йому запустив бульбу, що як подумати логічно, то НАТО є шкідницькою організацією, головною ціллю якої є підтримка миру з Росією. Гаррі почав нестримно сміятись…

Словом, в НАТО не армії, а ТРО. І той цирк, як передавали нам столітні совіцькі танки і літаки, щоби очистити свої арсенали та отримати від американців щось сучасне. Питаю Гаррі, а що з тими 2% від бюджету кожної країни на військові витрати, чого вимагає статут НАТО. Куди пішли гроші, бо, наприклад, греки мені говорили, що вони зобов’язані щороку купувати в Німеччини зброї на 2 мільярди євро. Гаррі сміється – та сума йде на всі закупки товарів, що необов’язково мають бути зброєю. Нагадую йому класичний приклад з Пентагону, коли перевірка не могла зрозуміти закупку ложечок для кави по 1500 доларів штучка. І хто буде кричати потім про корупцію в Україні! На Заході вона ж не менша! Просто вона загнана подалі від народних очей. Про рєзніковські яйця ми тільки посміялись.

Гаррі сказав, що дві останні реальні армії в Європі англійська і французька здатні вести війну з тою інтенсивністю, що її зараз веде Україна, тільки впродовж одного тижня! Фронт окопної війни зараз найдовший від першої світової! Про можливість контрнаступу Гаррі дещо стриманий, та каже, що русня вибудувала ешелоновану оборону місцями до 8 км. Тут можливі тільки обходи, як з лінією Мажіно.

Але акції на Білгородщині і атаки дронів у Москві насправді посіяли паніку в російському істеблішменті – війна прийшла їм додому, і то не міфічна спеціальна операція. В Москві зараз розгубленість і невідомість – як реагувати і відповідати.

Сказав, що активність рашистської авіації серйозно впала, бо ПВО України настільки покращилось, що кожен виліт російського літака, то виліт смертника. А пілоти не дурні, і їхнє життя їм дороге.

А коли все ж таки війні кінець – питаю. Тут Гаррі каже – Байдену треба йти на вибори в наступному році з козирями. От він і змусить Росію закінчити війну через рік. Хоч є з десяток відсотків ймовірності, що в Росії всередині буде реально турбулентна війна за владу.

Той же Пригожин – то кримінальний елемент, а відомо, що мафія і керує Рашистаном. А ФСБ і армії то зовсім не до вподоби. І звичайно існує велика конкуренція, навіть ворожість між центрами впливу і сили. Тому сплески ненависті між ними можуть серйозно надломити владу Путіна.Тут є цікаві питання і до американців-чому уникають оголосити групу Вагнера терористичною і чому Президент ФІДЕ і бувший Перший Віце Прем’єр Росії Аркадій Дворкович не під санкціями. Відомо, що російські і американські спецслужби мають незрозумілу для сторонніх спостерігачів співпрацю і головні російські спецслужбісти попри накладені санкції часто літають до США!

Цікаві думки головного опозиціонера Путіна – мені подобаються деякі його висновки. Але я сприймаю то все обережно, бо згадую кінець лютого 2014. Дзвоню до Гаррі і питаю, що кажуть Держдеп і Кісінджер про ситуацію в Криму. Відповідає – всі жорстко попередили Путіна і “Криса стала отползать”! Але американці були наївні, бо криса насправді під виглядом зелених чоловічків захопила Крим. Чи події будуть розгортатись як завжди?

З гросмейстером Маргейром Петурссоном з банку «Львів»

Михальчишин Адріан

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.