Фермери Польщі протестують проти української малини

Виробники малини в Польщі блокують дорогу в Люблінському воєводстві. У такий спосіб вони висловлюють протест проти низьких цін на ягоди.

29.06.2023
Фермери Польщі протестують проти української малини

Як повідомляє “Ukrayina.pl”, польські фермери вважають, це трапилося через надлишок української продукції. Малина у Польщі дешевша, ніж її собівартість.

Протестувальники пояснюють, що цього року виробництво малини абсолютно збиткове.

За словами фермерів, в інтернеті вже з’явилось кілька сотень дешевих пропозицій, адже жнива в Україні почалися раніше. Готову заморожену продукцію пропонують по 6 –8 злотих.

На 3 липня в Люблінському воєводстві запланована велика акція протесту виробників малини. Протест підтримує Польська асоціація виробників фруктів.

“Виробництво гарної малини коштує мінімум 7 злотих за кілограм, плюс вартість збору, тобто 2 – 2,5 злотих. Трагедія — це нічого не сказати. Компанії не дуже хочуть купувати, а якщо й хочуть, то дуже дешево. Навіть була ціна близько 5 злотих. Дехто каже, що вже нижче 4 злотих, залежно від параметрів. Але як нам щось робити, як конкурувати, коли малина постійно йде з України? Як з попереднього сезону, так і тепер”, – зазначив Кшиштоф Цибулак, віцепрезидент Асоціації польських виробників фруктів.

Собівартість продукції за останні два роки зросла на 35 – 45%, якщо рахувати поверхнево, оплата праці — на 30% і більше. Суттєво подорожчали також засоби захисту рослин та добрива, і хоч нинішні ціни на добрива нижчі за минулорічні, порівняно з цінами дворічної давнини, все одно маємо зростання на кілька десятків відсотків.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.