Екснардеп Третьяков обдурив громадську організацію зі Львівщини та втік до Франції

Колишній депутат Верховної Ради Олександр Третьяков після початку вторгнення перетнув кордон по системі “Шлях” і не повернувся в Україну. Він виїхав під виглядом волонтера.

28.12.2023
Екснардеп Третьяков обдурив громадську організацію зі Львівщини та втік до Франції

Раніше Третьяков чотири рази обирався до Верховної Ради від «Нашої України» та «Блоку Петра Порошенка», але на останніх парламентських виборах у 2019 році програв «слузі народу» Миколі Тищенку.

Ще у березні-квітні минулого року Третьяков звітувався, що завозить з-за кордону автомобілі для ЗСУ, передає захисникам бронежилети, шоломи та рації. Але уже за кілька тижнів його публікації змінилися на репости новин, привітання зі святами та мантру «дякуємо ЗСУ!». З цих дописів важко було зрозуміти, чим він займається і де перебуває, аж доки восени журналіст «Української правди» Михайло Ткач не опублікував фото Третьякова з Парижа.

За даними джерела NGL.media у Державній прикордонній службі, Олександр Третьяков покинув Україну ще 19 квітня 2022 року. У відповідь на запит Укртрансбезпека повідомила, що до системи «Шлях» його внесла Львівська обласна військова адміністрація. Проте у самій ЛОВА протягом цього року нам цей факт двічі заперечували і знайшли необхідні документи лише з третьої спроби.

Якщо бути вкрай точними, то перші два місяці війни Львівська ОВА отримувала звернення від громадських організацій, а потім надсилала запити на перетин водіями кордону у Держприкордонслужбу. Тільки з травня в адміністрації почали оформлювати дозволи на виїзд окремими наказами і безпосередньо вносити людей у систему «Шлях».

Як виявилось, посприяти Третьякову в перетині кордону ЛОВА попросила «Народна самооборона Львівщини» – досить відома громадська організація, яка допомагає військовим ще з 2014 року. За словами голови «Народної самооборони Львівщини» Артема Хмиза, Олександр Третьяков сам звернувся до них і попросив допомогти йому привезти вантаж для ЗСУ.

«Він сказав, що має контакти, завезе засоби захисту, які будуть передані нашим військовослужбовцям. Попросив, що треба допомогти йому з тим виїздом, він має їхати […], чи можемо ми допомогти. Ну, звичайно, що ми дивимося на ситуацію людей», – каже Артем Хмиз у розмові з NGL.media.

Але Олександр Третьяков, за словами Хмиза, в результаті банально обдурив львівських волонтерів і не повернувся.

«Я з ним спілкувався. Я йому пояснив, що він створив проблеми цим своїм виїздом і нашій організації, яка раніше не мала таких проблем, і що його статус не дозволяв би йому такого робити. На що він мені сказав, що і далі робить хороші речі, просто згідно з певними обставинами сімейного характеру та певними проблемами зі здоров’ям йому саме зараз там [закордоном] необхідно бути. Але він обов’язково повернеться і готовий пояснити свою позицію і журналістам, і органам влади, і всім», – розповів Артем Хмиз.

Проте за понад півтора роки свої проблеми Олександр Третьяков вирішити, схоже, так і не встиг. Не пояснив він свою позицію і NGL.media. З ним вдалося зв’язатися через WhatsApp, але почувши питання, він послався на зайнятість і попросив перетелефонувати ввечері. Але потім слухавки більше не брав і лише відписав, що «немає сенсу у розмові».

Пізніше Третьяков все ж уточнив письмово, що насправді він не жив в Україні ще задовго до початку війни, проте повернувся в березні і знову виїхав у квітні – і що «допомагав, допомагаю і допомагатиму далі Україні незалежно від того, де живу». Але на уточнююче запитання жодного прикладу своєї допомоги після 19 квітня 2022 року колишній багаторічний народний депутат так і не навів.

Коментарі

09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.