Чим небезпечні генератори: американський досвід

Мішель Сейфер злягла з симптомами, які нагадували грип після того, як зникла електроенергія внаслідок літнього шторму. 

21.12.2022
Чим небезпечні генератори: американський досвід

За два дні на датчику чадного газу спрацювала сигналізація. Електрик перевірив рівень забруднення і повідомив, що вона отруїлася чадним газом з портативного генератора, який працював у відкритому гаражі.   

«Тоді я пішла до лікарні й дізналася, що моя доза забруднення була достатньою, щоб мене госпіталізували, — каже Мішель, фінансова менеджерка і мати п’ятьох дітей у Хартленді, штат Мічиган. — Якби я не отримала належного лікування, то заснула б і не прокинулася».

Два дні жінка проходила кисневу терапію і кілька місяців витратила на те, щоб повернутися до звичного життя. Вона відчувала запаморочення, тривогу та головокружіння і пропустила чимало робочих днів через це. Вона розповідає, що це не рідкість мати довготермінові наслідки отруєння, які нагадують “мовчазні обійми смерті”. 

За певних обставин, п’ять хвилин контакту з чадним газом достатньо для фатальних наслідків. Безбарвний газ без запаху утворюється там, де спалюється пальне, і особливо швидко може досягати смертельної дози у закритих приміщеннях. Портативні генератори, кожен з двигунів яких викидає стільки чадного газу, скільки приблизно 450 автомобілів, є особливо поширеними вбивцями.

Пані Сейфер вважає, що їй пощастило, адже на тих вихідних вона була сама вдома, а перевірка електрика врятувала їй життя. Але сотні людей в країні можуть бути не такими везучими.

Понад 900 людей померли від отруєнь чадним газом з портативних генераторів з 2005 по 2017 роки згідно з Consumer Product Safety Commission. Дані також свідчать про те, що 15 400 людей зверталися на “швидку” через отруєння від генераторів.

Тихі, невидимі та смертельні 

“Це проблема, яка вражає людей будь-якого віку… часто трагічно”, – каже токсиколог Фред Генретіг – Ми називаємо його “тихим вбивцею”.

Генретіг нещодавно пішов на пенсію з клініки, де працював як лікар швидкої допомоги, але все ще працює старшим токсикологом у Центрі контролю над отруєннями в дитячій лікарні Філадельфії, яку він допоміг заснувати в 1985 році.

Він та його колеги намагалися підвищити обізнаність про правильне використання портативного генератора роками, але випадки отруєння чадним газом неминуче збільшуються після кожного сильного шторму. Коли відключають електроенергію, люди дістають свої генератори і не завжди користуються ними безпечно. 

«Тe, що люди, як правило, роблять – не завжди, але це нерідко – просто встановлюють його біля відкритих дверей гаража й думають: «Все буде добре, воно видуватиметься», –  пояснює Генретіг.

«Чадний газ вивітриться, але біда в тому, що ви не завжди можете пояснити як усе вентилюється».

Саме так сталося в родині Сейфер, сім’я якої використовувала генератор у гаражі роками, враховуючи сильні шторми за кілька тижнів до отруєння. Вона чула, що не можна запускати генератори в закритих приміщеннях, але думала, що відкриті двері допоможуть. Коли вона розповіла друзям і родині про свій досвід, вони були шоковані.

Рішення і ризик

Попит на портативні генератори підскочив у 1999 році, завдяки Y2K тривозі. Йде мова про боязнь неправильної роботи програмного забезпечення у зв’язку з переходом від 1999 до 2000 року. Попит залишився і 20 років після того, хоч і щорічно коливається в залежності від погодних умов. У 2018 році світовий ринок портативних генераторів оцінювався в 3,7 мільярдів доларів.

Генератор допоможуть забезпечити дім електрикою та теплом, особливо під час зимових буревіїв. Вони можуть забезпечити життєво необхідну енергію в надзвичайних ситуаціях, особливо для тих, хто покладається на медичні пристрої, які потребують електрики. Але вони також можуть бути і серйозною загрозою.

Прес-секретарка CPSC Патті Девіс розповідає, що портативні генератори можуть спричинити пожежі, ураження електричним струмом, опіки та отруєння чадним газом. Останнє спричиняє «безумовно найбільшу кількість смертей», приблизно 75 смертей щорічно в останні роки.

Саме сплеск випадків отруєння чадним газом після урагану Сенді у 2012 році спонукав Генретіга та його колег до подальших дій. Він пригадує, як побачив 40 або 50 випадків за трохи більше ніж місяць. Тоді поспілкувався з колегами в Нью-Йорка та інших сусідніх штатах і виявив, що всі бачать одне й те саме. Він написав своїм представникам у Конгресі та зв’язався з Центрами контролю та профілактики захворювань.

«Ви розумієте, що це … буквально епідемія громадського здоров’я, і нам дійсно потрібно щось з цим робити», – сказав Генретіг.

Належне використання і безпека товару

У США розробили офіційні рекомендації щодо користування портативними генераторами. Вони рекомендують споживачам тримати їх не ближче, аніж 6 метрів від дому. Окрім того, закликають встановлювати датчики чадного газу на батарейках біля кожного спального місця та часто їх перевіряти.

А у 2007 році товариство захисту прав споживачів у США прийняло закон, який вимагає від виробників генераторів застерігати споживачів щодо небезпеки чадного газу через обов’язкові наліпки з написами: “Використання генератора в приміщенні МОЖЕ ВБИТИ ВАС ЗА ХВИЛИНИ” та “НІКОЛИ не використовуйте в будинку чи гаражі, НАВІТЬ ЯКЩО двері та вікна відкриті”.

Проблеми також виникають через те, що портативні генератори не призначені для використання під час дощу, а найчастіше потрібні у разі перебоїв у електропостачанні через погоду. Окрім того, люди також можуть віддати перевагу зберігати свої генератори вдома або поблизу від них, щоб запобігти потенційній крадіжці.

Деякі виробники портативних генераторів почали випускати моделі з автоматичною функцією вимикання, коли чадний газ досягає певної концентрації в закритому приміщенні, але, попри це, пристрій все ще залишається небезпечним.

Джерело: Асоціація “Енергоефективні міста України”

Повний текст статті “Сплеск отруєнь чадним газом після великого шторму. Винні генератори” (англійською) можна прочитати тут: https://www.npr.org/2019/12/04/784279242/carbon-monoxide-poisoning-from-portable-generators-proves-predictable-and-deadly?fbclid=IwAR04jiBFTsf1LJQuauTPk0KWvUYqLZduK4gqQNt4b4JV8CxIo2ghwCzO_Hw 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.