Болгарія таємно постачала Україні боєприпаси на початку повномасштабного вторгнення рф – Welt

Вона забезпечила третину потреб української армії у перші пів року повномасштабного вторгнення росії.

19.01.2023
Болгарія таємно постачала Україні боєприпаси на початку повномасштабного вторгнення рф – Welt
Фото: умовне

Про це йдеться в матеріалі Welt, передає “Громадське”.

Як зазначають журналісти Welt, прем’єр-міністр Болгарії Кирил Петков підтримав Україну боєприпасами та дизельним пальним, попри тиск проросійських політиків усередині країни та серед партнерів по коаліції. 

За даними видання, боєприпаси та озброєння потрапляли в Україну через посередників. З квітня по серпень 2022 року Болгарія покривала третину потреб Збройних сил України в боєприпасах, а також забезпечила до 40% танків та військових авто дизпаливом. Журналісти зауважують, що в цей період Болгарія переробляла на своєму нафтопереробному заводі лише сиру нафту з росії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підтвердив допомогу Болгарії: «Кирил Петков продемонстрував свою чесність, і я завжди буду вдячний йому за те, що він використав усі свої політичні здібності для пошуку рішення»

Кулеба додав, що в Україні знали про «велику кількість необхідних боєприпасів» на складах у Болгарії, але деякі члени болгарської керівної коаліції стали на бік росії.

«[Петков вирішив] стояти на правильному боці історії та допомогти нам протистояти набагато сильнішому ворогу, захиститися», — пояснив Кулеба.

Він зауважив, що йшлося не про пряму військову допомогу, а «радше  про те, щоб українські компанії та компанії з країн НАТО отримали змогу закуповувати необхідне у болгарських постачальників».

Петков зазначив, що тоді його уряд дав посередникам дозвіл на експорт — не безпосередньо в Україну, а до компаній-посередників за кордоном. 

«Наша приватна військова промисловість виробляла на повній швидкості», — підкреслив він.

За інформацією Welt, постачання оплачували США та Велика Британія.

Крім того, журналісти додають, що в перші дні повномасштабного вторгнення саме Петков закликав лідерів інших країн Євросоюзу, зокрема президента Франції Емманюеля Макрона та канцлера Німеччини Олафа Шольца, підтримати Україну та ввести жорсткі санкції проти росії.

Такої ж позиції дотримувався й тодішній міністр фінансів уряду Болгарії Асен Василев. На зустрічі міністрів фінансів ЄС у Парижі він виголосив промову, в якій пояснив, що означає «денацифікація України» з вуст президента рф володимира путіна: «Це те, що росіяни зробили в Болгарії після Другої світової війни: вони вбили тисячі дисидентів, професорів і священників».

За словами Василева, він заохочував болгарську компанію «Лукойл» експортувати надлишки нафти в Україну.

Коментарі

11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.