69% українців не готові відмовитись від вступу у НАТО заради миру з рф – опитування

Разом з тим, серед усіх міжнародних організацій та об’єднань українці найбільше довіряють ЄС – 84% громадян. У трійку лідерів українських симпатій увійшли також НАТО (76%) та G7 (71%).

10.01.2023
69% українців не готові відмовитись від вступу у НАТО заради миру з рф – опитування
Фото: умовне

Про це свідчать результати дослідження “ІНФО САПІЄНС” на замовлення Центру “Нова Європа”, повідомляє “Європейська правда”.

Автори дослідження нагадують, що у березні 2022 року українська сторона розглядала можливість почати мирні переговори з рф, запропонувавши відмову від вступу України до НАТО в обмін на виведення російських військ з окупованих територій України. Понад дві третини українців (69%) не вважають можливим почати мирні переговори на таких умовах.

Більшість громадян впевнені, що Україна стане членом ЄС у коротко- або середньостроковій перспективі: 55% українців вірять, що це станеться у найближчі 1-5 років. 27% воліють не називати конкретних цифр, обираючи опцію “щойно закінчиться війна”. Лише 6% громадян вважають, що Україна вступить в ЄС у наступні 10 років.

Українці оптимістичні щодо подальшого руху України до членства в ЄС попри війну – 62% респондентів вірять, що Україна зможе розпочати переговори про вступ до ЄС ще до завершення війни. Не вірить у таку можливість 20% респондентів.

Крім того, згідно з результатами опитування, 73% громадян вважають правильним, що ЄС виставив Україні вимоги про виконання реформ, без яких не може бути відкриття переговорів про вступ до ЄС. І тоді як частина з опитаних зауважують, що ЄС має бути поблажливішим до України у питанні реформ через війну, 47% впевнено стверджують – реформи в інтересах самої України і ЄС має вимагати їх виконання якомога швидше.

Зокрема, важливою є антикорупційна реформа – більш ніж половина населення (60,1%) підтримують тиск з боку ЄС на Україну, щоб подолати корупцію. І лише 19,5% при цьому зауважують, що наразі це не головна проблема в Україні.

Опитування проводилось з 16 по 25 грудня 2022 року методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Нагадаємо, 85% українців вважають, що перемогою України у війні з Росією буде звільнення усіх її територій. 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.