Найбільша на заході України вітрова електростанція вже пів року працює на Львівщині

Електроенергія, яку цілодобово генерують 10 потужних вітряків, через 14-кілометрову лінію передається на підстанцію «Укренерго», звідки її уже розподіляють відповідно до потреб міст і сіл.

19.09.2024
Найбільша на заході України вітрова електростанція вже пів року працює на Львівщині

Як повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький, електростанція генерує 5% від всього споживання  області і здатна повністю забезпечити енергією, наприклад, три міста завбільшки як Самбір.

Загальна вартість проєкту 75 мільйонів євро. Інвестували у нього по 50% чеська компанія MND та групи українських компаній «Еко-Оптіма». Це найбільша іноземна інвестиція у Львівську область і в Україну за час повномасштабної війни.

“Перш ніж я зміг повідомити вам цю дуже обнадійливу новину для розвитку альтернативної енергетики в Україні, українським інвесторам довелося вирішити багато проблем, які ставили проєкт у глухий кут. Так, наприкінці 2021 року вони оплатили обладнання, його поставку та монтаж, адже таке завжди робили виключно силами іноземних компаній, але, коли почалася повномасштабна війна, усі відмовилися його транспортувати в Україну. Іноземні фахівці теж не наважувалися їхати до нас. Але в «Еко-Оптіма» сприйняли цей виклик як можливість: придбали 600-тонний кран для монтажу складових ВЕС, в Україні він, до речі, єдиний“, – наголосив очільник області.

Монтували та вводили станцію в експлуатацію виключно українські спеціалісти, яких збирали по всій державі.

“Дякую уповноваженому уряду Чехії з питань відбудови України Томашу Копечни та генеральній директорці енергетичного підрозділу MND Яні Гамршмідовій, усім нашим чеським колегам, які наважилися втілити цей проєкт разом з українською стороною у такий складний час. Дякую кожній людині в Україні, яка зробила свій внесок, щоб довести цю справу до успішного результату“, – зазначив Козицький.

Також начальник ЛОВА додав, що партнером проєкту став Укрексімбанк.

“Це дуже важливо, бо всі платежі ВЕС здійснює в українському банку. Усі податки наповнюють бюджет нашої держави. Ця ВЕС уже генерує 12% альтернативної енергетики на Львівщині. 20 таких станцій здатні забезпечити повну енергетичну незалежність нашої області. Цінним бонусом до зведення ВЕС стали нові робочі місця, гарні дороги до населених пунктів, де їх взагалі не було, та притік туристів до міст і сіл довкола електростанції. Чим більше ми матимемо локальних децентралізованих джерел енергопостачання, тим стабільнішою буде наша енергосистема. Уже є напрацювання щодо наступних таких проєктів у нашій області”, – підсумував Максим Козицький.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.