Загальний обсяг вирощеної овочевої продукції становить понад 790,2 тис. тонн при урожайності 181,7 ц/га, повідомляє пресслужба Львівської ОВА.
Вирощуванням овочевих культур в області займаються в основному господарства населення, в яких зосереджено 96 % площ і обсягів виробництва. Частка промислового виробництва овочів всього 4%, а вирощують їх понад 55 сільськогосподарських підприємств.
У поточному році під промисловим виробництвом овочів задіяли 2 тис. га, на 17,6 % більше площ минулого року. В порівнянні з попереднім роком збільшені площі під капустою всіх видів – на 20,5%, цибулею – на 20%, морквою – на 15,9%, буряком – на 9,4%. В населення площі збільшились на 0,2%.
«Львівщини виробляє близько 11% овочевої продукції у валовому виробництві в Україні. Частка промислового виробництва в області невелика, але з допомогою фінансової підтримки з обласного бюджету виробники поступово розширюють площі, зокрема культур борщового набору», – прокоментувала Тетяна Гетьман, директорка департаменту АПР.
Впродовж 2018-2023 років посівні площі вирощування овочевих культур у господарствах усіх категорій збільшились на 66,8% (з 26,1 до 43,5 тис. га), обсяги виробництва зросли на 54,0% (з 512,8 до 790,2 тис. тонн). Відповідно у сільськогосподарських підприємствах площі збільшились на 53,8% (з 1,3 до 2 тис. га), обсяги виробництва – на 23,8% (з 25,7 до 31,8 тис. тонн).
В структурі площ вирощування у промисловому секторі переважають овочі салатні та зелені (28,5%), буряк столовий (15,6%), капуста (9,9%). Морква і цибуля вирощується на невеликих площах.
В господарствах населення структура вирощування дещо інша, а саме основними культурами є капуста (35,8%), плодові овочеві (24,9% – томати, огірки, перець, кабачки, гарбузи), морква (10,7%), буряк столовий (10,1%), цибуля (9,4%).
Коментарі