Розслідування отруєння собак у Львові виявилось фарсом поліції

Напередодні, 19 липня, журналісти поспілкувались з власницею двох собак Хаскі, які загинули після прогулянки на вигульному майданчику в парку ім. Івана Франка, що у Львові.

20.07.2023
Розслідування отруєння собак у Львові виявилось фарсом поліції

Про це повідомляє Інтернет-журнал “My dog”.

Як розповіла Лілія, біда трапилась 5 липня. Пізно ввечері її чоловік повів двох їхніх собак погуляти на вигульний майданчик що в парку ім. Івана Франка. Адже це одне з небагатьох місць у Львові де можна легально спустити собак з повідків, щоб вони могли побігати та побавитись. В такий час на майданчику зазвичай вже нікого нема.

“Зазвичай він вигулює їх доволі пізно, між 11 та 12 годиною. У нас два кобелі, щоб у них не було конфліктів з іншими собаками на майданчику”, – розповіла Лілія.

Того дня вони пішли десь о 22.50, до майданчика з дому десь 10 хвилин.

“Десь о 23:50 телефоном попросив знайти цілодобову клініку, бо одному з собак стало погано ще на майданчику. Він взяв їх на повідок і терміново йшов в сторону дому. Вони відійшли недалеко від майданчика. Одразу поруч з готелем “Дністер” одному з собак стало погано, він почав втрачати координацію, рівновагу, лягати на бік. Почались конвульсії на фоні отруєння.

За 2-3 хвилини поки я подзвонила чоловікові де є цілодобова ветеринарна клініка, в якій вже були готові нас прийняти, він сказав, що одного з собак вже нема.

В клініці сказали терміново їхати до них. Чоловік прив’язав другого собаку до паркана поруч з готелем “Дністер”, ту всю ситуацію бачив їх охоронець, та побіг по автомобіль. Ми за декілька хвилин прилетіли на автомобілі – другий з наших хаскі також був мертвий”, – розповіла Лілія Гавришкевич.

Ви телефонували в поліцію?

“Так. Я одразу зателефонувала на 102, намагалась викликати поліцію. Мою заяву там не зареєстрували. Сказали що це не їхня компетенція виїжджати на такі виклики. Тобто вони таким не займаються. Поліція не приїхала тоді.

Я кажу їм, я розумію, ви, може, не компетентні, в нас взагалі немає служб, які на таке виїжджають. Але приїдьте хоча б, опечатайте клітку, вранці тут гуляє маса собак, вони також можуть постраждати. Закрийте майданчик, проведіть слідчі дії. Можливо вдасться знайти отруту. А мені відповіли: “А може вони вже все з’їли, звідки ви знаєте”, – зазначила Лілія.

Лілія з чоловіком, таки поїхали у ветклініку і повезли туди двох своїх мертвих собак. Лікар вийшов, подивився в багажник та констатував, що це: “Клінічна картина отруєння ізоніазидом” і констатував смерть собак.

“Ми попросили одразу якісь папери, але нам сказали, що як таких вони паперів не видають, що це десь потрібно робити патрозтин. На дворі ніч, спека, їх навіть немає де протримати до ранку. Тобто це така ситуація, що ти вже не знаєш, що робити. І ми просто вирішили поїхати та захоронити їхні тіла, тому що у нас не було більше варіантів”, – згадує власниця двох загиблих в центрі Львова хаскі.

Потім власники декілька днів відходили від цієї трагедії. Єдине, це їх бабуся зареєструвала звернення на Гарячій лінії міста Львова. Де їй відповіли, що працівники ЛКП “Зелений Львів” систематично проводять прибирання в парку і на вигульному майданчику і розслідування отруєння також не в їх компетенції та порадили звертатись до поліції.

“Через декілька днів ми зібрались з думками та подзвонили в ветклініку. Лікар який нас приймав вночі погодився написати нам констатуючу довідку про клінічну картину отруєння ізоніазидом та констатацію смертей двох собак. З цією довідкою я пішла в поліцію на Романчука і написала заяву куди додала це заключення лікаря. Це було 10 липня.

Заяву не хотіли приймати. Сказали, що дуже зайняті і щоб я залишила її в скриньці. Через три дні зі мною так ніхто і не зв’язався, я їм зателефонувала сама, то повідомили що заява зареєстрована, і все.

Лише вчора – 18 липня, через 8 днів після написання заяви, зі мною зв’язався дільничий. Ми з ним зустрілись в парку ім. Івана Франка. Він хоч і намагався увійти в наше положення і зрозуміти всю ситуацію, але сказав, що нашу справу навіть не розглядали. Її просто зареєстрували та все – бо нема патрозтину.

Він послухав, записав пояснення зі слів чоловіка. Сказав, що напише рапорт і попросить, щоб справу переглянули, бо зараз це тільки превентивне слідство, чи як там це називають правильно, я не знаю.

Я йому кажу, добре, а як в Сихівському районі відкрили кримінальну справу за фактом отруєння собак? Так він при мені кудись телефонував де йому відповіли, що там справу відкрили тому, що: “журналісти підняли хай”. А так нічого ніхто робити не буде.

Отака ситуація. І ти стоїш такий, думаєш, що ти дурний, чи лижі не їдуть”, – розповіла Лілія.

А ви не зіштовхувались під час попередніх прогулянок з собаками з представниками Львівської муніципальної варти? Вони також мають якісь повноваження і патрулюють в парку.

“Так. У нас раз перевіряли наявність муніципальних жетонів. Яких у нас не виявилось, ми мали лише звичайні жетони без QR-кодів. Тоді поліція (ймовірно муніципальна варта, – ред.) оштрафувала чоловіка. Ми заплатили штраф. Від власників собак вимагають якихось дій та дотримання правил, але допомогти їм ніхто не може і не хоче. Куди звертатись?” – підсумувала Лілія Гавришкевич.

Лілія також додала, що за фактом дзвінка на телефон поліції 102, жодної подальшої реакції так і не було.

Нагадаємо, Львові знову почастішали випадки отруєння собак. Потерпілі звертаються в поліцію, однак як з’ясувалось дії поліції – відчіпне для журналістів.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.