У Львові вперше в Україні пацієнтові вживили протез прямо в кістку

У національному реабілітаційному центрі “Незламні” ветеранові російсько-української війни, капітану ЗСУ Ігорю Крупнову, який втратив обидві ноги, провели остеоінтеграційне протезування.

17.04.2023
У Львові вперше в Україні пацієнтові вживили протез прямо в кістку
Фото: Перше територіальне медичне об'єднання Львова

Першу таку операцію в історії української медицини днями провели в Національному реабілітаційному центрі “Незламні”, повідомили у пресслужбі Першого територіального медичного об’єднання Львова.

Авто, у якому перебував військовий, наїхало на міну. Через це військовослужбовець втратив обидві ноги. До тями Ігор Крупнов прийшов лише за кілька днів після поранення. Невдовзі він погодився, аби йому імплантували частину протеза прямо у кістку.

“Коли Ігор дізнався про нову технологію протезування, захотів бути першим в Україні пацієнтом, кому частину протеза імплантують прямо в кістку. Бо для нього важливо не просто ходити, а й бігати на великі дистанції. У 2016 чоловік подолав марафон. До важкого поранення мріяв на своє 60-річчя пробігти напівмарафон. Війна підкорегувала ці плани. Тепер Ігор ставить за мету на протезах здолати дистанцію у 10 км”, – розповіли у медоб’єднанні.

Нині Ігор почуває себе добре. Вперше за пʼять місяців він зробив перші кроки.

У Першому ТМО Львова зазначили, що остеоінтеграційне протезування має дві переваги: чутливість і функціональність. Цю методику протезування українським лікарям допоміг опанувати ортопед-травматолог Аль Мудеріс з Австралії. Аль Мудеріс зробив майже тисячу схожих операцій у своїй країні, ще 500 — по всьому світу. Його пацієнти ведуть активний спосіб життя і працюють без обмежень. Зокрема, можуть займатися фермерством чи навіть будівельними роботами.

Загалом у Львові під час його візиту прооперували трьох пацієнтів за цією методикою.

“Чутливість за допомогою якої він може відчувати землю і може розрізняти поверхні: наприклад, якщо ходять по траві, то відчувають її м’якість або якщо наступають на кабель чи палець дружини, то відчувають це”, — каже професор, ортопед-травматолог Аль Мудеріс.

Операція з остеоінтеграції фактично необхідна людям, які втратили обидві кінцівки, адже використовувати класичні протези їм складно й часто боляче. Робити перші кроки на імплантованих протезах можна вже на другий день після операції. Ще за шість тижнів — повноцінно ходити.

 

Нагадаємо, на Львівщині запрацював перший Всеукраїнський центр з протезування.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.