Польські фермери протестують проти експорту українського зерна

Організаторів звинувачують у підривній діяльності.

18.01.2023
Польські фермери протестують проти експорту українського зерна
Фото: Piotr Olejarz

Польські фермери з групи AgroUnia цього тижня поновили протести, серед іншого, вони виступають проти експорту українського зерна до Польщі, заявляючи, що це обвалює ціни на їхню продукцію, пише Guildhall.

Найбільший протест почався 17 січня у Хелмі, він має тривати до ранку четверга. До міста пригнали близько півтисячі тракторів. Частина фермерів на ніч поверталися додому, а вранці повернулися. На час протесту рух вантажівок трасою 12 від Хелма до КПП Дорогуськ зупинили.

Це вже друга акція протесту, організована AgroUnia в Люблінському воєводстві. Нещодавно аналогічний захід було проведено в Любліні. Під час протесту в Любліні Анджей Ващук розповів про причини акції, запланованої в Хелмі. Він нагадав, що аграрії вже давно вказували на неконтрольований приплив зерна з України, який спричиняє погіршення ситуації в польському сільському господарстві. Це технічне зерно, яке йде на польські закупівлі, вже як фураж.

Польські ЗМІ та влада неоднозначно ставляться до лідера AgroUnia Міхала Колодзейчака, який заявляє, що “клопоче не тільки за фермерів”. Навколо його особистості та його діяльності точаться суперечки.

“Деякі фермери вважають ситуацію складною, і деякі їхні невдоволення виправдані, але в мене склалося враження, що те, що робить AgroUnia, є спецоперацією, спрямованою на дестабілізацію ситуації в Польщі”, – заявив Анджей Зібертович, радник польського президента.

Зазначимо, у вересні в низці регіонів Болгарії пройшли проросійські акції проти завезення українського зерна. Фермери, члени профспілок і виробники поскаржилися на безконтрольне ввезення продукції. При цьому учасники акцій активно використовували наративи Кремля.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.