За словами фахівців Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, за рік традиційні продукти для борщу зросли в ціні на 60,2% – з 69,76 до 111,78 гривні.
Найбільше зросла вартість свинини. Якщо раніше її легко можна було придбати за 120 грн/кг, то сьогодні за це м’ясо в більшості магазинів і на ринках доводиться викласти близько 150 грн/кг. Це, до слова, найдорожчий компонент у страві. Якщо ж ви хочете ласувати пісним борщем, то його зварити можна буде за 53 гривні.
Варто зауважити, що на початку вересня стрімко зросли ціни майже на всі овочі “борщового набору”. Виняток – лише картопля, вартість якої в порівнянні з минулим роком лишилася незмінною.
Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин каже, наприклад, що капуста сьогодні коштує близько 17,30 грн/кг (це у 2,8 раза більше ціни на початку вересня минулого року), цибуля зросла у ціні в 3,9 раза, морква – у 2,6 раза, буряк – майже удвічі.
Велику роль у здорожчанні овочів зіграли, звісно ж, російські окупанти. Вторгнення рф на нашу землю перебило логістичні ланцюги та відрізало частину виробників та постачальників продуктів від споживачів. Додайте сюди ще девальвацію і стрімке збільшення цін на бензин та дизель.
Експерти кажуть, що далі буде тільки гірше, не дивлячись на те, що в серпні вартість овочів дещо знизилась порівняно з липнем, чому сприяв розпал сезону збирання врожаю.
Бо, прогнозують аналітики, у жовтні все зміниться.
“Восени витрати на зберігання овочів зростатимуть, очікується збільшення витрат виробників на енергоносії, транспортну логістику, комунальні послуги, електроенергію та інше”, – сказала наукова співробітниця відділу ціноутворення та агроринку “Інституту аграрної економіки” Світлана Черемісіна в коментарі УНІАН.
Вона додає, що після жовтня українцям слід очікувати збільшення ціни на всі овочеві групи продуктів на близько 15-20%.
Крім того, експерти прогнозують, що ще цього року в країні буде спостерігатися обмежена пропозиція деяких видів овочів, зокрема цибулі та капусти.
Хоча рецептів українського борщу, який нещодавно опинився під захистом ЮНЕСКО, існує безліч, та ця страва все ж у будь-яких варіаціях містить традиційні складові. Саме вони об’єднуються в так званий “борщовий набір”.
Наприклад, найпростіший, так би мовити, бюджетний варіант “борщового набору” обов’язково включає в себе:
- капусту
- буряк
- картоплю
- моркву
- цибулю
- томатну пасту
- олію
- зелень і квасолю
- свинячі реберця з м’ясом (або інше м’ясо, переважно – свинина)
Також до “борщового набору” інколи додають сметану і хліб.
До теми, на ринку “Шувар” у Львові традиційно провели огляд цін на овочі “борщового набору”:
Коментарі