Зеленський доручив РНБО розглянути повне блокування “Страны.ua”

Президент скерував до секретаря РНБО Олексія Данілова відповідну петицію.

17.11.2022
Зеленський доручив РНБО розглянути повне блокування “Страны.ua”

Про це пише “Детектор медіа”.

Президент Володимир Зеленський просить Раду національної безпеки та оборони розглянути питання належного блокування та повного припинення співпраці із проросійським виданням «Страна.ua».

Про це йдеться у його відповіді на відповідну петицію, опублікованій 16 листопада.

У петиції до президента автор зазначав, що не всі інтернет-провайдери блокують проросійський інтернет-ресурс «Страны.ua», а в українців усе ще є доступ до нього. Крім того, редакція видання створила новий ютуб-канал для обходу заборон.

Зеленський відповів, що до «Страна.ua» вже двічі застосовували санкції. Так, за рішенням РНБО від серпня 2021 року на три роки запровадили санкції проти засновника та головного редактора «Страны.ua» Ігоря Гужви, ТОВ «Ласмак» (юридична особа «Страны.ua») та інших компаній та представників видання.

Рішенням від 30 грудня 2021 року санкції щодо згаданих людей та компаній розширили. Тоді інтернет-провайдерів зобов’язали заблокувати доступ до вебресурсів/сервісів на доменах та субдоменах strana.ua, strana.news, strana.one, strana.digital, strana.today та інших ресурсів, які забезпечують доступ до порталу «Страна.ua». Також запровадили обмеження провайдерами доступу з території України до контенту, розміщеного у соцмережах видання.

Виходячи зі сказаного, президент надіслав електронну петицію секретарю РНБО Олексію Данілову з проханням розглянути порушені питання відповідно до законодавства, вжити необхідних заходів реагування та поінформувати про результати.

Автор петиції також заявив, нібито журналістів «Страны.ua» було акредитовано до державного престуру у звільнену Балаклію Харківської області. У відповіді президента про це не згадується.

Проте начальник Управління зв’язків з громадськістю полковник Богдан Сеник у коментарі «Детектору медіа» зазначив, що це видання з лютого не отримувало від армії жодної акредитації, необхідної для роботи журналістів під час воєнного стану в зоні бойових дій.

«Із лютого це видання не отримувало жодної акредитації від ЗСУ. Як представники цього видання дісталися в Херсон, якщо цей факт мав місце, про що мені невідомо, —  повинні встановити спеціальні служби», — сказав він.

Нагадаємо, що онлайн-видання «Страна.ua» вже понад рік під санкціями Ради національної безпеки і оборони. Основний домен strana.ua і кілька дзеркал заблоковані більшістю українських інтернет-провайдерів, але зараз видання доступне за адресою strana.today.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.