Європарламент погодився скасувати мита на імпорт з України ще на рік

Таке рішення схвалили 537 євродепутатів, 42 висловилися проти, а 38 – утрималися.

09.05.2023
Європарламент погодився скасувати мита на імпорт з України ще на рік

9 травня Європейський парламент проголосував за продовження безмитної торгівлі сільськогосподарською продукцією з Україною ще на рік.

Як поінформували в пресслужбі установи, йдеться про призупинення ще на рік дії імпортних мит, антидемпінгових мит і захисних заходів щодо українського експорту до Європейського Союзу. Такий крок спрямований на підтримку української економіки в умовах повномасштабної війни.

– Європарламент дав “зелене світло” призупиненню імпортних мит ЄС на український експорт сільськогосподарської продукції ще на рік для підтримки економіки країни, – зазначається у повідомленні.

Рішення стосується фруктів та овочів, що підпадають під систему вхідних цін ЄС, а також сільськогосподарської непереробленої та переробленої продукції, яка підпадає під дію тарифів і квот.

Українські промислові товари оподатковуються нульовим митом з 1 січня 2023 року відповідно до Угоди про асоціацію між ЄС та Україною.

В Європарламенті наголосили, що Євросоюз є важливим торговельним партнером України, на частку якого припадало 39,5% всього обсягу торгівлі нашої країни станом на 2021 рік. Водночас Україна є 15-м найбільшим торговельним партнером ЄС (близько 1,2% загального обсягу торгівлі блоку).

Тож заходи з лібералізації торгівлі мають ключове значення для посилення стійкості нашої країни, яка поступово інтегрується у внутрішній ринок ЄС.

Рішення про продовження безмитної торгівлі ще має затвердити Рада ЄС. Після цього його опублікують в Офіційному журналі ЄС. Рішення набуде чинності наступного дня після публікації.

Як відомо, на початку червня 2022 року Євросоюз скасував усі мита і квоти на продукцію з України терміном на рік, значно спростивши доступ на свій ринок для українських експортерів. Термін дії цих заходів завершується 5 червня 2023 року.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.