Як вигідно придбати житло на виплат

Придбання нерухомості в Києві чи інших містах України — це те, про що мріє кожна молода сім’я, яка ще не має власного помешкання. В такому випадку житло в розстрочку буде гарним варіантом, щоб довго не чекати, щоб не відкладати з кожної зарплати та паралельно віддавати частину коштів за оренду. Такий варіант придбання власної квартири може стати дійсно вдалим фінансовим вкладенням, інвестицією. Проте слід добре розібратися з цим питанням, щоб розуміти всі тонкощі та нюанси купівлі квартири на виплат і бути готовим до різних моментів. У цій статті ми проаналізуємо такий формат придбання нерухомості та визначимо, що для цього потрібно.

06.06.2024
Як вигідно придбати житло на виплат

Квартира на виплат від забудовника

Придбання житла в новобудові стає доступним від того моменту, як забудовник презентує проєкт й оголосить про старт продажу. Зазвичай потенційному покупцю пропонують два варіанти купівлі: одразу сплатити повну вартість або ж скористатися такою пропозицією, як розстрочка від забудовника. Переважно така пропозиція надається до закінчення будівництва — тобто на 2-3 роки. Проте є випадки, коли можна отримати розстрочку до 5 і навіть до 10 років. Тут все індивідуально та залежить від самого забудовника і його умов.

Для придбання квартири в новобудові треба зробити перший внесок. Він може становити від 10% до 70%. Зазвичай розмір залежить від того, скільки часу залишилося до введення будинку в експлуатацію. Інколи навіть можна натрапити на пропозиції, де забудовник не просить першого внеску, проте не варто забувати, що рідко бувають варіанти, за яких дозволяється заїжджати до квартири, якщо сума погашення розстрочки становить менше ніж 30%.

Також забудовник не може передати інвестору право на володіння нерухомістю до того моменту, поки розстрочка не буде повністю виплачена. Та цілком зрозуміло, що в таких ситуаціях покупець також хоче мати якісь гарантії під час передавання певної частини коштів. В такому випадку є два варіанти:

  • Укладання попереднього договору, в якому закріплюється намір забудовника продати конкретну квартиру, а інвестора — придбати її, щойно будинок буде зведений і зданий в експлуатацію.
  • Укладання договору купівлі-продажу майнових прав із відтермінуванням платежу. У такому випадку ви купуєте не квартиру, а можливість на реєстрацію свідоцтва про право власності після того, як буде підписаний акт приймання-передачі і новозведений будинок буде введений в експлуатацію, зі сторони компанії будуть виконані всі умови, а інвестор виплатить усю суму.

В обох варіантах договору прописують такі деталі, як сума, що залишається покупцю до сплати, та валюта, в якій проводяться платежі. Здебільшого залишок (після першого внеску) ділиться на щомісячну оплату на період здавання новобудови. Розмір таких щомісячних виплат залежить від забудовника та домовленостей між компанією й інвестором: вони можуть бути рівними частинами або ж збільшуватися/зменшуватися, залежно від того, скільки часу залишилося до завершення будівництва. Такі нюанси слід обговорювати з конкретним забудовником і вирішувати в індивідуальному порядку.

Важливо розуміти, придбати житло у розстрочку – як правильно та безпечно. Тому підходити до цього питання слід уважно: вивчити інформацію, розглянути можливі варіанти, їхні переваги та недоліки, розрахувати розмір внесків, свій потенціал у готовності до щомісячних виплат. Тоді купівля житла на виплат не принесе неочікуваних сюрпризів.

Переваги розстрочки на первинному ринку

Доволі багато людей віддає перевагу тому, щоб купити квартиру в Києві в розстрочку. Пояснити такий вибір більшості можна вагомими перевагами, що супроводжують цей тип придбання житла на первинному ринку. Серед основних плюсів можна назвати такі:

  • Ви маєте змогу придбати квартиру та платити за неї поетапно, також не доведеться витрачатися на банківські відсотки, які в деяких випадках бувають доволі високими.
  • До інвестора висувається невеликий перелік вимог, що забезпечує доступність для більшості людей. Досить часто забудовники просять паспорт, ідентифікаційний код і перший внесок. Довідки з офіційного місця роботи, про доходи — не питають.
  • Переважно розмір першого платежу невеликий і становить лише 10% вартості квартири, а якщо переглянути та докладно вивчити можливі альтернативи, то навіть знайдуться варіанти з 0%.
  • Ви не переплачуєте за відсотковою ставкою. Так, деякі девелопери можуть супроводжувати розстрочку відсотковою ставкою, проте це відбувається зазвичай у тому випадку, якщо продовжується термін виплат після здачі будинку.
  • Підсумкова вартість житла. Якщо взяти до уваги середню іпотечну ставку, розмір якої 20% річних на п’ятирічний термін, то в такому випадку вартість житла автоматично збільшується вдвічі. Вартість квартири за умови купівлі на виплат збільшуватиметься виключно від збільшення квадратури вибраного об’єкта. У договорі прописується вартість м2, і в такому випадку переплата буде мінімальною.

Можна зробити висновок, що житло в розстрочку — це вигідно, тому актуально для більшості людей, молодих сімей. Адже відкладати роками на житло та паралельно платити за оренду невигідно. Вибираючи розстрочку на квартиру в новобудові, ви розумітимете, що платите щомісяця за те, що належить саме вам.

Іпотечне кредитування з «єОселя»

Корпорація Нерухомості RIEL працює з 2003 року. Ви можете придбати квартири в новобудові у Львові та Києві на умовах держпрограми «єОселя». Загалом діють два варіанти програми. Перший – для окремих категорій громадян України, це:

  • військовослужбовці;
  • медичні працівники;
  • педагогічні працівники;
  • наукові та науково-педагогічні працівники.

Надається під 3% річних, іпотечний кредит можна оформити на термін до 20 років. Ця програма у КН РІЕЛ почала працювати з 1 жовтня 2022 року.

Другий тип програми (масовий) передбачений для таких категорій клієнтів:

  • ветерани війни та члени їхніх сімей;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • інші громадяни.

Для таких категорій запропонована іпотека під 7% річних на термін до 20 років.

Є певні умови, яким повинні відповідати потенційні клієнти. До них належать:

  • тільки громадяни України;
  • від 18 років на момент оформлення документів і до 70 років на момент останнього платежу;
  • платоспроможність;
  • відсутність власної нерухомості більше як 52,5м2, або ж 21 м2 на члена сім’ї;
  • не є учасниками санкційних систем;
  • не беруть участі в інших державних програмах, що розраховані на забезпечення житлом.

До уваги не береться нерухомість, що знаходиться на окупованій території чи в місцях бойових дій.

Документи, необхідні для купівлі житла на виплат

Перед тим, як платити перший внесок, купуючи квартири в розтермінування, слід ретельно перевірити документацію продавця. Вона відрізнятиметься від тієї, що пропонується у разі придбання нерухомості на вторинному ринку. Тому обов’язково все докладно вивчайте, навіть у тому випадку, якщо ви вже купували таким шляхом житло. Насамперед це дає можливість докладно ознайомитися з усіма правилами, які пропонує забудовник. Їх треба знати — можливо, вас щось не влаштує. Якщо ви знайшли в документах серйозні проблеми, краще не ризикувати, адже можна втратити кошти та можливість користуватися власною квартирою.

Загалом для придбання житла в новобудові є три варіанти:

  • на етапі будівництва шляхом підписання інвестиційного договору;
  • після того, як будинок був зданий в експлуатацію;
  • викуп від першого власника.

Щоб не потрапити на гачок недобросовісних забудовників і продавців, під час придбання готової квартири на об’єкті чи вже у зданому будинку треба перевірити ось що:

  • Документи компанії-забудовника. Наявність вказує на юридичний статус фірми, її надійність, легальну роботу.
  • Договір оренди чи право власності на ділянку, де ведеться будівництво. Там має бути чітко прописано, що ділянка призначена для зведення житлового будинку, дозволена кількість поверхів тощо (це слід перевірити, щоб потім із боку державних органів не виникало запитань стосовно можливості розміщення будинку на тій території, його відповідності до всіх висунутих вимог / параметрів).
  • Ліцензія та документи, що засвідчують отримання дозволу від спеціальних структур та установ на будівництво.
  • Дозвіл на фінансування будівельних робіт.
  • Документ, у якому буде зазначено планування й архітектурні вимоги.

У випадку придбання квартири в новобудові у приватної особи перелік документів для перевірки буде ідентичним тому, що й на вторинному ринку.

Якщо наданий пакет документів не викликає сумнівів, можна розпочинати процедуру підписання договору. Тут усе залежить від того, який тип фінансування був вибраний як основа для продажу. Обидві сторони підписують договір:

  • про сплату внесків;
  • про сумісну діяльність;
  • часткової участі;
  • попередній договір купівлі-продажу;
  • інвестиційний;
  • купівлі-продажу майнових прав.

Не кваптеся ставити свій підпис, спершу уважно ознайомтеся з усіма його пунктами й особливу увагу приділіть тим його частинам, що написані найдрібнішим шрифтом. У документі повинні бути вказані всі дані про квартиру: адреса, площа, технічні характеристики.

Якщо ви не маєте достатніх юридичних знань і переймаєтеся, що щось пропустите, можна заручитися допомогою відповідних спеціалістів. Вони додатково ознайомляться з документом і його відповідністю чинному законодавству.

Тепер щодо документів, які повинен надати покупець. Тут усе доволі просто. Вам знадобиться:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • договір із забудовником.

Як уже зазначалося, навіть не потрібно надавати довідку про ваші доходи. Основний момент у такому випадку — сплатити суму першого внеску та в майбутньому вчасно сплачувати щомісячні платежі.

Придбання квартири — це важливий етап у житті кожної людини, і трапляється, що він супроводжується різноманітними ризиками, зокрема фінансовими. Щоб не втрачати час в очікуванні переїзду через щомісячне відкладання коштів і відтермінування строків чи грошей, через потрапляння на гачок до ненадійного забудовника, перед оформленням угоди варто все докладно вивчити та розібратися з усіма нюансами, деталями. Можна звернутися по допомогу спеціалістів (юристів), які знаються на правильності складання документів і можуть унеможливити ризики цього аспекту та допоможуть безпечно придбати житло в розстрочку.

Джерело

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.