Як український розважальний контент витісняє російський в Youtube

Після початку повномасштабного вторгнення рф на територію України, з’явилося повноцінне розуміння, чому треба відмовитися від усього окупантського, зокрема відділитися від їхнього інформаційного простору. Тому додав у популярності українськомовний контент на різних платформах, серед них і YouTube. Тепер більшість авторів намагаються просувати наш медіапростір, популяризувати нашу культуру та породжувати українську історію сучасності. Отож, редакція видання «Бомок» підготувала для вас короткий огляд та підбірку кращих розважальних українських каналів в YouTube!

23.01.2023
Як український розважальний контент витісняє російський в Youtube
Фото: умовне

Гумор

Протягом останніх 3 десятиліть в українській сфері гумору домінувала росія. Спочатку через численні «квн» та похідні проєкти, згодом через ютуб-канали рашистських коміків. Зараз ситуація зовсім інша — в Україні десятки, а то й сотні гумористів, які мають свої канали. Серед них лідером є «Леви на Джипі» — проєкт свого часу був російськомовним, проте зараз усі випуски виключно українською. Також серед гумористичних Youtube-проєктів варто відзначити «Підпільний стендап», «StandUp Battle Club» та «Standup UA». Також багато коміків мають особисті канали, де викладають виступи, що однозначно варто глянути у такий нелегкий час.

Просвітницький контент

Чому варто дивитися українські канали просвітницького характеру пояснювати не треба. Адже факти про фейки, маніпуляції, недостовірності та багато інших провалів московської «науки» давно відомі та очевидні. На противагу ж їм є численні автори з України, які доносять правду про різні події з різних сфер життя. Отож, серед каналів про історію є «Історія без міфів», «WAS», «Імені Т.Г. Шевченка», «Історія без меж». Науково-популярний контент асоціюється в першу чергу з каналом «Клятий раціоналіст», а також «Цікава наука», «Наукова ботаніка» та «Alpha Centauri». Про урбаністику можете дізнатися в «CHAPLINSKY VLOG». Економіка — «Останній капіталіст».

Їжа та подорожі

Пальму першості у цій категорії серед українських контент-мейкерів тримають Антон Птушкін та Михайло Кацурін. Обоє свого часу робили російськомовний контент, проте зараз перейшли на українську, відмовившись від значної аудиторії та доходів. Також про подорожі можна дізнатися від авторів каналу «Узол і Манько» та «Однією правою». А в кулінарію допоможуть зануритися Євген Клопотенко, Лілія Цвіт та «Tandem IT».

Кіно та музика

Коли українці почали масово для себе відкривати вітчизняне мистецтво, у YouTube з’явилося чимало каналів, які оглядають останні тенденції зі світу культури. Найважливіші звісно кіно та музика, а допоможуть з ними розібратися «Загін кіноманів», «Geek Journal», «Bezodnya music», а також окремо радимо знайти в TikTok «Викуп» (vykupmag) — автор висвітлює багато сфер культури України, які варті уваги!

Подкасти 

Кількість подкастів в Україні, мабуть, вже незліченна. Пояснити це можна тим, що формат у нас відносно недавно, а тому й не став окупований сусідом зі сходу. Однозначно найвідомішим серед усіх подкастів є «Подкаст-терапія» від психолога Спартака Субботи. Але окрім нього також є «Та й таке Подкаст», «ЇС Подкаст», «Ебаут», «САМВИДАВ», «eMRiX studio» та безліч інших.

Висновок

У цьому переліку ми зачепили лише невелику частину українського Youtube контенту, проте в Україні значно більше каналів різноманітної тематики. Головна ж ціль кожного українця — підтримувати своє та відмовитися від усього окупантського, адже нам потрібна перемога не лише на полі бою, а й у головах кожного громадянина!

Олег Костюк

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.