В Україні вперше пересадили кістковий мозок від неродинного донора, якого знайшли всередині країни

Мама хлопця зазначила, що не знає хто став донором, але для них з сином він герой.

11.05.2023
В Україні вперше пересадили кістковий мозок від неродинного донора, якого знайшли всередині країни

З лікарні “Охматдит” виписали пацієнта, якому вперше в Україні зробили трансплантацію кісткового мозку від неродинного донора українця.

Як йдеться у повідомленні “Охматдиту”, 18-річний Олег Шевченко з Павлограда Дніпропетровської області 11 травня виписується з лікарні після успішної трансплантації кісткового мозку (ТКМ).

“Вперше в Українському реєстрі донорів кісткового мозку знайшли збіг з людиною з України. Так невідомий українець врятував життя Олега”, – йдеться у повідомленні.

Лікарі “Охматдиту” розповіли, що минулого літа Олегові стало зле. Спочатку батьки подумали, що у дитини тепловий удар. Однак після аналізів стало зрозуміло: у дитини апластична анемія у важкій формі. Лікування розпочали у Регіональному медичному центрі родинного здоров’я у Дніпрі.

“Але очікуваних результатів досягнути не вдалось і постало питання про проведення неродинної ТКМ”, – йдеться у повідомленні.

Як пояснив завідувач відділення ТКМ Олександр Лисиця, до повномасштабного вторгнення донорів знаходили з усього світу і їх стовбурові клітини могли доставити в Україну літаком. “Зараз цей шлях ускладнився: спочатку клітини доставляють до Польщі, далі курʼєр перетинає з ними кордон і наземно везе до Києва. Час у цій ситуації критичний: від часу забору до трансплантації має минути не більше 72 годин”, – пояснив фахівець.

Засновник українського реєстру донорів кісткового мозку Роман Куць зазначив: “Зараз в українському реєстрі є 8840 потенційних донорів. У нас пішло 5 років роботи, віри, наполегливості, рішучості, впевненості, свідомості та великої любові, щоб вперше для пацієнта знайшли неродинного донора в Україні”.

Мама Олега, Ірина не стримує своїх емоцій, коли говорить про добродія, який поділився стовбуровими клітинами з її сином: “Ми не знаємо, хто це, але для нас донор — герой. На наше щастя, якась чужа людина підійшла як донор і дала єдиний шанс моєму синові на життя”.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.