В Україні бракує донорів крові з негативним резус-фактором – МОЗ

Цей резус-фактор найбільш рідкісний.

05.04.2023
В Україні бракує донорів крові з негативним резус-фактором – МОЗ
Фото: умовне

Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я. 

У МОЗ кажуть, що українців з негативним резус-фактором крові, як і європейців, загалом не більше 14%, тому, відповідно і кількість донорів резус-негативного фенотипу – невисока.

В критичних ситуаціях, у разі масивних крововтрат постраждалим із будь-яким фенотипом, як першу дозу можна застосовувати еритроцити або кров резус-негативної належності О (І) групи“, – зазначили в Міністерстві.

У відомстві наголосили, що запаси компонентів крові усіх груп і резусів є важливими.

Щоб стати донором, необхідно зателефонувати до найближчого центру крові у вашому або сусідньому місті. Актуальні телефони центрів крові доступні за посиланням.

“Cтале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є однією з умов обороноздатності країни та запорукою її національної безпеки”, – наголосили в МОЗ.

Нагадаємо, в Україні відкрили перший банк довгострокового зберігання крові.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.