У США жительці Львівщини лікарі імплантували у щелепу кістку з ноги

При народженні в неї діагностували тератому. Це — злоякісна пухлина щелепи.

10.05.2023
У США жительці Львівщини лікарі імплантували у щелепу кістку з ноги

Дівчині із Самбора, що на Львівщині, сформували щелепу із кістки ноги. Історію Анни розповіли у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні “Охматдит”.

При народженні пухлина на щелепі Анни була 20 сантиметрів. Тоді, на 4 день після народження, дівчинку прооперували у львівському “Охматдиті”. Операція врятувала їй життя, але Анні було важко дихати та їсти. Коли їй виповнилось 9 років — здійснили реконструктивну операцію, але це було короткочасним рішенням.

У березні цього року до “Охматдиту” втретє завітала команда хірургів зі США. Під час їхнього візиту американо-українська команда лікарів запропонувала Ані рішення — реконструктивну операцію із закриття дефекту за допомогою фрагменту кістки з її власної ноги. Щоб виконати це втручання, потрібне обладнання, якого у Львові немає. Тому дівчину і її лікарку Христину Пограничну запросили до Техасу, що у США.

Дівчині зробили автотрансплантацію з малогомілкової кістки на судинній ніжці, тобто відділили частину кістки ноги разом із судиною, яка надалі живитиме щелепу.

“Такі мікроваскулярні операції — це тривала робота, адже треба було акуратно відпрепарувати кістку з судинами і помістити в ділянку дефекту у щелепі, перед тим сформувавши її анатомічні особливості щелепи. Тонка скульптурна робота, яка потребує часу і вмінь хірургів”, — йдеться у повідомленні.

До операції залучили Джейсона Поттера і Ланса Оксфорда — провідних пластичних хірургів зі США, які спеціалізуються на мікроваскулярних реконструктивних операціях.

“Я більше ніж пів року переконувала і просила американців допомогти нам розв’язати її проблему. Планування операції у нас зайняло близько пів року”, — розповіла хірургиня Христина Погранична.

Зараз Анна вже повернулась додому. За словами лікарів, вона відновлюється після операції. За необхідності, ще будуть пластичні операції для максимального косметичного ефекту.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.