У міськраді Львова пропали 20 млн грн на морфлот

Голова бюджетної комісії ЛМР Наталія Шелестак заявила, що мерія досі не має звіту, як були витрачені 20 млн грн, які на сесії в грудні минулого року виділили на допомогу військово-морським силам України.

18.05.2024
У міськраді Львова пропали 20 млн грн на морфлот

Про це депутатка заявила в ефірі програми “Go про” Олега Радика на Першому Західному.

У кінці 2023 року на сесії Львівської міськради підтримала виділення 20 млн грн на відновлення вітрил для фрегату «Дружба». Звернення надійшло від Інституту Військово-Морських сил «Одеської морської академії».

За словами Шелестак, наразі у міській раді не знають, куди витратили вказані кошти.

«До нас звернулась одеська академія з проханням надати 20 млн грн на вітрила для фрегату «Дружба». Він багато років не виходив у море і вони мали намір його використовувати як навчальний, просили гроші на вітрила та навігацію, загальний запит був на 42 млн грн. Ми його відхилили (бюджетна комісія ЛМР, – ред), але Андрій Іванович  вирішив інакше і, всупереч регламенту, кошти виділили. Ми не знаємо, куди витрачені кошти, тому якщо вони не нададуть звіт, який мали надати до 1 квітня, я буду змушена звертатись письмово не лише до них, а й в правоохоронні органи. Я вимагаю, щоб ми знали, на що ті 20 млн грн були витрачені», – наголосила Шелестак.

До слова, 14 грудня минулого року сесія міськради підтримала виділення 20 млн грн на допомогу військово-морським силам України. Депутати в залі заявляли, що не бачили жодного звернення, а голова бюджетної комісії Наталія Шелестак була проти виділення коштів за усним зверненням в той час, коли не вистачає коштів на письмові запити, в яких вказані конкретні необхідні речі для фронту.

Довідково

Фрегат «Дружба» — навчальний трищогловий барк (судно з повним вітрильним озброєнням). Станом на 2021 рік — єдиний вітрильник України.

Корабель завдовжки 108 метрів. Висота його щогл — майже 50 метрів, а вітрила управляються виключно вручну. Вітрильник «Дружба» неодноразово ходив у похід в іноземні порти, серед найвідоміших — у 1990 році на борту зі 120 курсантами Одеської морської академії він відвідував США.

Після розпаду СРСР було прийняте рішення переобладнати «Дружбу» з навчального на туристичне судно.

У 2013 році підіймалося питання про його ремонт, що мав відбутися у Севастополі, але через агресію РФ та тимчасову окупацію Криму цього реалізувати не вдалось.

У червні 2021 року командувач Військово-Морських Сил України контр-адмірал Олексій Неїжпапа почав переговори з МОН України та керівництвом НУ«Одеська морська академія» щодо передачі фрегата «Дружба», який багато років простоює в Практичній гавані Одеського порту.

29 жовтня 2021 року Володимир Зеленський заявив, що фрегат відремонтують та передадуть інституту військово-морських сил Одеської морської академії.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.