У Львові прооперували підлітка, який дихав однією легенею

У 2017 році, коли Олександру було 9 років, хлопець був госпіталізований із правобічним напруженим пневмотораксом.

10.07.2024
У Львові прооперували підлітка, який дихав однією легенею

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

«Це коли “рветься” легеня і нагнітається повітря у плевральну порожнину, відтак легеня стискається. Тоді лікарі провели усі необхідні обстеження та виявили бульозну хворобу легень», – пояснюють медики “ОХМАТДИТу”

Лікарі зробили діагностичну торакоскопію – для уточнення діагнозу, оцінки структур, новоутворень у плевральному просторі, на плеврі та периферичних відділах легенів й відрізали частину ураженої булами легені.

Опісля хлопець себе почував добре, післяопераційний період був без ускладнень. Всі 7 років Олександр та його батьки не звертались до медиків, хлопця нічого не турбувало.

“Цього ж року, коли хлопець проходив плановий медогляд у Дрогобицькому ТЦК і його направили до нашого Центру для стаціонарного обстеження, оскільки побачили у Олександра шрам після операційного втручання. Під час діагностики наші лікарі виявили пневмоторакс. Давність захворювання невідома, адже скарг ніяких у хлопця не було роками. Фактично, Олександр дихав однією легенею невідому кількість часу!” – зазначили у повідомленні.

Хірурги одразу прооперували хлопця. Зокрема, відрізали частину ураженої легені. Легеня розправилась, хлопець почувається добре та виписаний із шпиталю.

«Це загрозливий для життя стан. При такому діагнозі може бути летальний наслідок. При цьому хлопець не відчував жодних симптомів або не звертав увагу. Ми коли зробили знімок і побачили результат, то були шоковані», – наголосив торакальний хірург нашого Центру Олександр Колодій.

Гістологічне дослідження показало, що це – вроджена лобарна емфізема, прояв гіпоплазії легені, коли частина органу недорозвинута.

У подальшому хлопець буде під спостереженням наших медиків.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.