У Львівському ТЦК попередили про маніпуляції медіа, які поширюють неправдиву інформацію

Недобросовісні медіа намагаються підірвати довіру суспільства до владних інституцій та віри у спроможності до подальшого спротиву ворогу, а також – отримують дивіденди на хайповій темі.

25.07.2024
У Львівському ТЦК попередили про маніпуляції медіа, які поширюють неправдиву інформацію

У Львівському ТЦК та СП повідомили про факти поширення викривленої інформації на одному з Телеграм-каналів, які опубліковані лише впродовж кількох останніх тижнів:

Факт 1.

«Повідомляють, що після спілкування з працівниками ТЦК, чоловіка забрали у військкомат, забрали телефон та тримали 10 годин. Внаслідок цього в нього стався інфаркт».

Таке повідомлення опублікував 5 липня цього року Телеграм-канал «Славний Львів». Проілюструвавши його скріншотом з текстом про, нібито, відповідні правопорушення з боку ТЦК та СП. Однак, не навели жодних достовірних фактів: час та місце події, надійне джерело інформації тощо. «Хтось, щось і десь» – це про розмови на базарі, а не про серйозну комунікацію із цільовою аудиторією, пояснили у ТЦК.

Факт 2.

9 липня цей же Телеграм-канал розмістив відео із заголовком: «У Перемишлянах співробітники ТЦК створюють штучну чергу, приймаючи за годину по 4-5 чоловік».

У ТЦК реагували на це відео й пояснювали, чому утворюються черги. Однак Телеграм-канал «Славний Львів», схоже, цікавить лише хайп на темі обороноздатності держави. “Для наочності – це те саме, що спостерігати, як лисиця краде курей на вашому подвір’ї і в усьому звинувачувати старосту села. Бо це він, мовляв, має оберігати ваше обійстя від непроханих гостей. Така стороння позиція, справді, може виглядати зручною. Але треба пам’ятати, що якщо розгойдувати гілку, на якій ми всі разом сидимо, вона може таки тріснути”, – пояснили у повідомленні.

Факт 3.

16 липня «Славний Львів» поширив інформацію, яка починалася так: «Порада Львів’янам: ТЦК буде обходити вас десятою дорогою».

Для ілюстрації цієї «поради» вони обрали скріншот з іншого фейкового повідомлення, де «нібито колишній співробітник ТЦК розповідає всю правду». Як зазначили у Львівському ТЦК та СП, емоційне обурення громадян відразу набуває зовсім іншого характеру: “Інформація, наприклад, про ратну службу сотень тисяч Захисників і Захисниць, вочевидь, не так цікава, як шукати скрізь зраду і всепропальщину”.

Факт 4.

Через два дні читачі «Славного Львова» отримали чергову порцію маніпуляцій на тему територіальних центрів комплектування: «Львів’яни, обережно! Мобільні блокпости з ТЦК».

Розуміючи, що в Україні офіційно завершено кампанію оновлення персональних даних у встановлені законом терміни (але не зупинена по факту, так як їх оновлення триває і через ТЦК та СП, і через додаток «Резерв+»), у гонитві за «смаженим», діючи явно з корисливою метою – так підкидають дрова на «кострище гніву» громадян та їх обурення мобілізаційною політикою держави, пояснили військові.

У Львівському ТЦК наголосили, що адміністрація Телеграм-каналу «Славний Львів» часто і регулярно вводить в оману своїх читачів висвітлюючи питання мобілізації, схиляє їх до негативних висновків про діяльність ТЦК та СП, паразитує на страхах і упередженнях своєї аудиторії.

“Вище перелічені факти можна трактувати, як намагання нагнітати «зрадницькі» настрої у суспільстві. Нагадуємо, що відповідні дії можуть мати правові наслідки кримінально-процесуального характеру. Наполегливо закликаємо громадян робити відповідні висновки, читаючи телеграм канал «Славний Львів». А найкраще – уникати інформації з анонімних джерел і переглядати новини лише на сторінках офіційних медіа. Пам’ятайте, інформаційна гігієна під час війни вкрай важлива. Вона не дозволить маніпулювати вами і вашими емоціями та збільшить можливість приймати виважені рішення”, – додали у дописі.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.