У львів’янки виявили небезпечне захворювання, який передається через укус комарів

У 24-річної львів’янки медики витягнули гельмінта з-під шкіри біля ока. У дівчини діагностували дирофіляріоз. Це вже другий випадок захворювання, яке переносять комарі, від початку року на Львівщині.

11.07.2023
У львів’янки виявили небезпечне захворювання, який передається через укус комарів

Про симптоми хвороби повідомили на Facebook-сторінці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Як встановили медики, гельмінт “оселився” під шкірою повіки два роки тому. Відтоді дівчина час від часу відчувала ворушіння біля ока. Проте, коли львів’янка розповідала про симптоми знайомим, їй не вірили та глузували з цього. Тому вона тривалий час не зверталася до лікарів.

“Львів’янка звернулася по медичну допомогу вже із болісними відчуттями в місці пухлинки, що утворилася у куточку ока. Характерним для дирофіляріозу є міграція паразита”, — розповіла лікарка-паразитолог Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Елла Матіяш.

Діагностували дирофіляріоз лікарі-хірурги Львівської обласної клінічної лікарні. Пухлину і 14-сантиметрового гельмінта видалили.

Довідка:

Дирофіляріоз спричиняють гельмінти роду Dirofilaria. Їх переносять інфіковані при укусі хворих тварин комарі. Таким же чином, через укус, в організм людини потрапляє личинка гельмінта.

З моменту зараження людини до утворення пухлини може минути від одного місяця до двох років. Спершу на місці укусу комара з’являється невеличке ущільнення, яке згодом може вирости до розмірів пухлини. При ураженні ока, яке трапляється майже в 45% випадків, виникають вузли під шкірою повік.

Характерною ознакою дирофіляріозу є відчуття пересування під шкірою. Гельмінт може переміщуватися на кілька сантиметрів за добу. Крім цього відчуття, у місці локалізації паразита може свербіти, пекти, з’явитися набряк чи почервоніння. Також можуть бути скарги на головний біль та загальне нездужання.

При перших ознаках хвороби варто якнайшвидше звернутися до фахівців.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.