«Смотрящому» Одеси Кауфману суд призначив арешт із альтернативною заставою

Борис Кауфман – одеський бізнесмен, засновник інвестиційної компанії Vertex United, до складу якої входять готелі, медіаактиви та інвестиційні проєкти.

07.12.2022
«Смотрящому» Одеси Кауфману суд призначив арешт із альтернативною заставою

7 грудня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід для затриманого одеського бізнесмена Бориса Кауфмана із альтернативною заставою у 129 млн гривень. Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Прокурор САП просив обрати Кауфману запобіжний захід у вигляді утримання під вартою без застави. Але окремо згадав, що якщо буде застава, тоді її розмір мав би становити 496 млн 200 тисяч грн.

Якщо Кауфман внесе заставу, то він буде зобов’язаний  не покидати межі міст Києва та Одеси, не спілкуватися зі свідками та іншими підозрюваними і буде змушений носити електронний браслет.

5 грудня детективи НАБУ затримали в Одесі бізнесмена Бориса Кауфмана та екснардепа Олександра Грановського за підозрою у створенні злочинної організації та підкупі чиновників. За даними слідства, злочинна організація взяла під контроль практично всі питання економічного життя міста.

Пресслужба НАБУ повідомила, що їм інкримінують створення злочинної організації (ч. 1. ст. 255 Кримінального кодексу) та хабарництво (ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу). Максимальна санкція, передбачена цими статтями, – до 12 років позбавлення волі з конфіскацією.

Активісти ЦПК зазначають, що Кауфмана в суді прийшов підтримати колишній депутат від Народного Фронту Ігор Котвіцький, дружина якого у березні вивезла з України 30 млн доларів. Також Бориса Кауфмана пропонували взяти на поруки директор тютюнового монополіста Тедіс Тарас Корніяченко та гендиректор одеського Чорноморця Анатолій Місюра, які по суті є підлеглими обвинувачуваного.

За даними слідства, озвученими у суді,  злочинна організація, яку в Одесі сформували Борис Кауфман та його партнер Олександр Борухович (колишнє прізвище Грановський) щомісяця накопичувала дохід у середньому по 12 млн грн.

У тому числі вони регулярно підкуповували чиновників Одеської міськради. Так, з листопада 2021 по серпень 2022 заступник мера Одеси та керівник апарату міськради Олег Бриндак отримав майже 2,5 млн грн за прийняття рішень та вплив на депутатів.  А перший заступник Труханова Михайло Кучук лише з березня по липень 2022 року, за даними слідства, отримав 900 тисяч грн.  Заступниці мера Одеси Світлані Бедрезі нібито передали 300 тисяч грн. Мова йде лише про хабарі, які передавали уже в умовах війни

В ЦПК  зазначають, що в суді Кауфман заявив, що під час обшуку не був присутній і був дуже здивований, що його в чомусь звинувачують. Його адвокати просили перевірити обгрунтованість затримання і звільнити підзахисного з-під варти.

Водночас НАБУ в суді продемонструвало розмову іншого підозрюваного у справі Боруховича-Грановського з невідомою особою: “У меня тут стоит 4 машини НАБУ і 3 машини ДБР, они все пишут, я ни с кем не встречаюсь, я не могут тебе какие-то вещи говорить, ну зачем”.

Угруповання Кауфмана-Грановського, ймовірно, є наступником аналогічної схеми контролю над містом відомого одеського бізнесмена  Володимира Галантерника, який перебуває у розшуку за створення злочинної організації. Серед фігурантів справи, окрім Галантерника, також є колишній прокурор Одеської області Олег Жученко та чинний мер Одеси Геннадій Труханов.

 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.