СБУ вручила підозру митрополиту УПЦ МП Павлу Лебідю

За місцями проживання та тимчасового перебування колишнього настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла проводяться слідчі дії.

02.04.2023
СБУ вручила підозру митрополиту УПЦ МП Павлу Лебідю

Служба безпеки України підтвердила, що повідомила про підозру митрополиту УПЦ МП Павлу, відомому також як «Паша Мерседес». У спецслужбі розповіли деталі справи.

«Служба безпеки зібрала обґрунтовану доказову базу щодо причетності колишнього настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла (Петра Лебедя) до розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії рф проти України», – зазначили в СБУ.

Спецслужба встановила, що публічно виступаючи Лебідь не раз: 

  • ображав релігійні почуття українців;
  • принижував погляди вірян інших конфесій та намагався сформувати ворожі настрої до них;
  • робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії країни-агресора. 

У СБУ підкреслили, що це підтвердила судово-лінгвістична експертиза.

«Закон і відповідальність за його порушення однакові для всіх, а ряса не завжди є запорукою чистих намірів. Сьогодні ворог намагається використати церковне середовище для просування своєї пропаганди та розколу українського суспільства. Але ми не дамо йому жодного шансу! СБУ системно блокує усі спроби російських спецслужб, котрі прагнуть використовувати своїх агентів для завдання шкоди інтересам та безпеці України», – зазначив Голова СБУ Василь Малюк.

Павлу Лебідю повідомили про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників). 

Окрім того, СБУ опублікувала перехоплення телефонних розмов митрополита Павла, де той радіє тимчасовій окупації Херсона та заявляє, що у західних регіонах України немає українців.

Пізніше Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід митрополиту УПЦ московського патріархату митрополиту Павлу (Лебедю) — цілодобовий домашній арешт на 60 днів із зобов’язанням носити електронний браслет.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.