Помер український науковець і винахідник родом зі Львівщини Любомир Романків

28 червня вночі у США помер Любомир Романків, український винахідник, провідний науковець компанії IBM, автор майже 70 патентів і двох десятків відкриттів.

28.06.2024
Помер український науковець і винахідник родом зі Львівщини Любомир Романків

Про це повідомив громадський діяч і голова Крайової пластової ради Юрій Юзич.

“Любомир Романків — третій український Chief scout, який у 90-ті роки залучив та інвестував щонайменше $500 тисяч у розвиток Пласту. Завдяки його зусиллям, український скаутинг став наймасовішим молодіжним рухом в Україні.

Працюючи провідним інженером ІВМ, саме він придумав, як записувати і зчитувати інформацію із жорстких дисків. Кожного разу, як ми вмикаємо компʼютер, — починає працювати щонайменше сім винаходів українця Романківа”, — написав Юрій Юзич.

Любомир Романків народився у 1931 році на Львівщині, здобував освіту у таборах для біженців, емігрував у Канаду та став винахідником світового масштабу у США. Його називають «хрещеним батьком» Apple — Романків зробив революцію в комп’ютерній індустрії, винайшовши тонкоплівні магнітні головки для запису інформації, які уможливили появу жорстких дисків і персональних комп’ютерів.

IBM Fellow з 1986 року — відзнака, якої удостоїлася всього 331 людина за всі роки існування компанії. У 2012 році Любомир Романків був введений до Національної зали слави винахідників США, ставши другим українцем після Ігоря Сікорського.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.