Помер відомий український метролог зі Львівщини Богдан Стадник

Богдан Іванович Стадник автор понад 500 наукових праць: монографій, статей, а також патентів та винаходів, шанований у Львові як науковець.

22.09.2022
Помер відомий український метролог зі Львівщини Богдан Стадник

Колектив Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології та кафедри Інформаційно-вимірювальні технології повідомляє, що 22 вересня на 87 році життя помер багатолітній директор та завідувач кафедри Інформаційно- вимірювальні технології, доктор технічних наук, професор, заслужений винахідник УРСР, дійсний член Академії інженерних наук України, дійсний член Міжнародної Академії термоелектрики, дійсний член Академії Метрології України, засновник школи засобів вимірювання фізичних величин, корифей школи термометрії, багаторазовий Doctor Honoris Causa, Почесний професор Львівської політехніки Стадник Богдан Михайлович.

“Богдан Стадник народився 1 червня 1936 року у селі Гірне Стрийського району на Бойківщині у багатодітній родині. Після закінчення місцевої семирічки (1943 — 1950 рр.) продовжував здобувати середню освіту у м. Сколе, а у 1953 році вступив на престижний радіотехнічний факультет Львівського політехнічного інституту. У 1958 році закінчив інститут і був скерований на роботу в окреме конструкторське бюро «Термоприлад» при заводі «Львівприлад». Варто сказати, що в «Термоприладі» працювали однодумці, які любили свою справу й передавали творчі та наукові знання молодим. Атмосфера в «Термоприладі» викристалізувала характер майбутнього вченого, його поведінка була складовою морально-етичного та професійно-орієнтованого клімату об’єднання.

Коли виникла потреба очолити кафедру «Інформаційно-вимірювальної техніки» в Політехніці (1982 рік), то, розуміючи важливість цього завдання, Богдан Іванович дав згоду. Він не лише зберіг започатковане попередниками, а й розвинув нові сфери діяльності, приділяючи передовсім увагу розширенню зв’язків із закордонними колегами, оновленню матеріальної бази кафедри через створення нових лабораторій, отримання сучасного обладнання. За участі проф. Б. Стадника створено нові термоперетворювачі для різних галузей народного господарства та наукових досліджень, серед яких прилади, що використовувалися для вимірювання температури в межах міжнародних проєктів «Вега» та «Фобос».

Доклався проф. Б. Стадник й до уже майже 30-річної безпрецедентної співпраці із Закладом метрології та вимірювальних систем факультету електротехніки та інформатики Жешівської політехніки”, – розповідають про Стадника у Інституті комп’ютерних технологій, автоматики та метрології.

Прощання з покійним відбудеться в чині парастасу 22 вересня о 20:00 в студентському храмі блаженного священномученика Олексія Зарицького (вул. Лукаша, 3а). Чин похорону відбудеться 23 вересня о 12:00 у цьому ж храмі. Місце поховання – Янівське кладовище.

Коментарі

11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.
12:08
Традиції «аварійності» львівського мера. Продовження
В попередній статті нами була вибірково і як наглядний приклад розкрита історія «успіху» співпраці представників однієї сім’ї – сім’ї Новосад і пов’язаних з ними юридичних та фізичних осіб з структурами, підконтрольними Львівській міській раді, у сфері закупівель бюджетним коштом різноманітних «аварійних» послуг та робіт.
12:00
Відомий львівський лікар пройшов стажування у провідній клініці США
Завідувач відділення кардіології та реперфузійної терапії лікарні Святого Пантелеймона Василь Процько повернувся зі стажування у Сполучених Штатах Америки та поділився враженнями від поїздки.
14:02
Традиції «аварійності» львівського мера
«…Тут зберігають давні традиції…», «… завжди особлива атмосфера святкування певних подій, свят, проведення різних форумів…» – приблизно так відгукуються гості про наше місто. Нерідко так говорять і самі львів’яни.