Поліську дудку-викрутку внесли до переліку культурної спадщини України

Це давній традиційний музичний інструмент.

01.02.2023
Поліську дудку-викрутку внесли до переліку культурної спадщини України

Поліську дудку-викрутку, яку досі виготовляють на Рівненщині, визнали національною культурною спадщиною України. Про це повідомили у Рівненській обласній військовій адміністрації.

Там розповіли, що дудка-викрутка – це давній музичний інструмент, який побутував у північних районах Рівненщини. Його традиційно виготовляли з сосни, викручуючи серцевину дерева. Тому така дудка й отримала назву “викрутка”. Раніше інструмент був поширений у багатьох селах Полісся. А зараз зберігся лише в кількох громадах.

Найкращим знавцем цієї традиції є літній мешканець села Переброди Сарненського району Гарасим Хомич. Він навчив робити дудку-викрутку багатьох етнографів та виконавців народної музики.

КЗ “Рівненський обласний центр народної творчості” РОР спільно з носіями традиції, етнографами, дослідниками культурної спадщини регіону підготували облікову картку елемента. І за рекомендацією Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України, його внесли до Національного реєстру під узагальненою назвою “Поліська дудка-викрутка: традиції виготовлення та гри”.

Дудка-викрутка є унікальним інструментом саме Поліського краю, вважає директорка Рівненського обласного центру народної творчості Ірина Рачковська.

“Оскільки більшість дослідників інструментальної музики зосередили увагу лише на карпатському сопілковому виконавстві, то нам дуже важливо зберігати і це надбання нашого краю. Ми плануємо знаходити можливість розповідати про дудку-викрутку в школах, коледжах, на фестивалях, проводити майстер-класи”, – розповіла Ірина Рачковська.

Нагадаємо, глинянсьний візерунковий текстиль зі Львівщини внесли до нематеріальної культурної спадщини України.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.