Податкова запланувала перевірку понад 4 тисяч бізнесів у 2023 році

Перевірять 2551 компанію та 1461 ФОПа.

02.01.2023
Податкова запланувала перевірку понад 4 тисяч бізнесів у 2023 році
Фото: умовне

Наразі ДПС планує провести документальні перевірки у 2085 компаній, 140 фінансових компаній-нерезидентів та 1461 ФОПа. Крім того, заплановано перевірку сплати ЄСВ та військового збору: у великого бізнесу — 9, у середнього — 85, у малих — 232.

97% плану-графіку на 2023 рік складають платники податків, планові перевірки яких не були проведені у 2022 році та ті бізнеси, що, за результатами подання звітності у поточному році, мають високі ризики несплати податків.

Згідно з законом, високий ризик проведення перевірок мають компанії:

  • у яких рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50%, ніж у середньому по галузі;
  • що мають відносини з контрагентами, які знаходяться в розшуку або ліквідовані — якщо сума операцій більша за 5% від усього обсягу операцій, але не менша за 100 тисяч грн;
  • про які є інформація щодо ухилення від оподаткування;
  • які мають ознаки фіктивності;
  • реєстрацію яких скасовано у судовому порядку;
  • стосовно яких встановлено факт неподання податкової звітності протягом двох податкових (звітних) періодів;
  • які знаходяться в розшуку;
  • які визнані банкрутами.

Важливо, що, згідно з Податковим Кодексом (положень підпунктів 69.2, 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення») строки проведення документальних планових перевірок зупинені «до припинення або скасування воєнного стану».

“Не слід плутати публікацію плану-графіка планових перевірок і їх фактичне проведення. У випадку, якби ДПС не опублікувала план-графік у встановлений законом строк, то не змогла б провести перевірки навіть після скасування у 2023 мораторію”, – пояснює адвокат Яків Воронін.

Кабмін підписав з МВФ меморандум, в умовах якого наявне скасування мораторію на проведення податкових перевірок з 1 липня.

“Отже, вже скоро слід очікувати внесення до парламенту законопроєкту про скасування мораторію. Якщо ми переглянемо опублікований графік планових перевірок, то побачимо, що в січні їх не буде і вони заплановані починаючи з лютого 2023 р. у невеликій кількості. А з кожним наступним місяцем кількість перевірок, проведення яких запланована, зростає. Ми отримали сигнал від держави і маємо правильно на нього відреагувати. Тому кожному платнику податків варто перевірити план-графік податкових перевірок і готуватися до них заздалегідь”, – зауважує Воронін.

Дізнатися, чи заплановані перевірки щодо вашого бізнесу або партнерів, можна в “Опендатаботі”. Для цього потрібно надіслати боту код компанії. Якщо бізнес є у плані — відповідна інформація з’явиться у картці компанії.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.