Про це інформують в департаменті агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації, з посиланням на оприлюднені органами державної статистики України дані стану розвитку сільського господарства за 2022 рік.
За показниками 2022 року в промисловому секторі виробництва область посідає друге місце серед регіонів України за кількістю поголів’я свиней (360,4 тис. голів), 5 місце – за кількістю поголів’я птиці всіх видів (5,8 млн. голів) та 5 місце – за обсягами виробництва і реалізації м’яса в живій вазі (133,4 тис. тонн).
«Вперше за останні 5 років ми фіксуємо зростання по всіх головних показниках. Перебої з електрикою, дефіцит кадрів, здорожчання логістики та інших ресурсів – всі ці виклики не зупинили розвиток галузі, по ВРХ навіть відновився позитивний тренд. Ми пов’язуємо ці безумовно позитивні зміни у т.ч. із ефективними програмами фінансової підтримки на державному, обласному рівнях, а також із грантовими програмами підтримки від проектів міжнародної та технічної допомоги», – коментує Тетяна Гетьман, директорка департаменту агропромислового розвитку ЛОВА.
Згідно з аналізом статистичних показників 2022 року, у сільськогосподарських підприємствах обсяги виробництва і реалізації м’яса в живій вазі збільшились на 3,3% (+4,2 тис. тонн до 2021 року), молока – на 5,1% (+1,5 тис. тонн), яєць – на 10,4% (+6,4 млн штук).
Разом з тим, поголів’я сільськогосподарських тварин всіх видів також збільшилось, зокрема: ВРХ на 3,5% (+0,5 тис. голів), в тому числі корів на 6,1% (+0,4 тис. голів), свиней – на 15,3% (+47,8 тис. голів), овець та кіз – на 15,0% (+0,7 тис. голів), птиці всіх видів на 1,6% (+93,2 тис. голів).
В динаміці 2018-2022 років показники кількості поголів’я сільськогосподарських тварин 2022 року до 2018 зросли по поголів’ю птиці на 48,5%, по поголів’ю свиней на 37%. Поголів’ю овець та кіз на 19,2%.
Щодо поголів’я великої рогатої худоби, в тому числі корів, то після щорічного скорочення їх збільшення зафіксували у 2022 році. Динаміка обсягів виробництва 2018 до 2022 року показує зростання по виробництву м’яса на 29,8%, молока – на 6,2%, яєць – на 20,6%.
Коментарі