На Львівщині збільшилися випадки захворювання на кашлюк

У Львівській обласній клінічній інфекційній лікарні перебуває 37 пацієнтів, хворих на кашлюк. Більша частина з них – немовлята, яким ще немає року.

12.07.2024
На Львівщині збільшилися випадки захворювання на кашлюк
Фото умовне

Восьмеро пацієнтів — віком від 30 до 60 днів, з них двоє перебувають у реанімаційному відділенні, повідомляє “Суспільне”.

Генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко розповіла, що протягом шести місяців 2024 року зареєстрували 459 випадків.

“У травні було 124 випадки, у червні – 95 нових випадків. Але це тільки ті випадки, які офіційно ввійшли у статистику. Оскільки не всі звернулися за медичною допомогою, ми можемо думати, що кількість хворих є значно більшою”, — зазначила Іванченко.

Також, за її словами, минулого, 2023 року від кашлюку померла одна особа. Цього року летальних випадків ще не зареєстровано.

Левова частка хворих – діти віком до одного року; далі йдуть діти від п’яти до дев’яти років, а також – дорослі.

“Близько восьми відсотків недужих на кашлюк, які потрапили у статистику, — дорослі від 18 років. Їх не завжди обстежують, тому що звикли, що кашлюк – це дитяча хвороба. Але це не так. Якщо дорослі кашляють від 14 діб і довше, це є підставою обстежити на кашлюк та лікуватися. Власне, дуже часто немовлята заражаються бактерією, яка викликає кашлюк, від старших сестричок та братиків і від дорослих”, — пояснює генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Єдиним засобом рятування на кашлюк є вакцинація:

Дітей вакцинують у два, чотири, шість та 18 місяців і у шість років. Ця вакцинація – безкоштовна. Починаючи з шести років щеплення від кашлюку стає рекомендованим і може проводитися лише за кошти громадян, підприємств та установ. Його можна робити один раз на 10 років. Вакцинація не дає довічного імунітету. Але якщо вакциновані захворіють, то перенесуть хворобу легше й залишаться живими та не матимуть ускладнення.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.