На Львівщині створюватимуть нові гнізда для червонокнижного птаха

У межах реалізації проєкту заплановані виїзди експертів-орнітологів у Яворівський, Львівський і Червоноградський райони вздовж кордону з Польщею для відбору потенційно привабливих місць для гніздування сови-сипухи.

02.08.2024
На Львівщині створюватимуть нові гнізда для червонокнижного птаха

Як повідомляє пресслужба Львівської ОВА, в Україні сова-сипуха занесена до Червоної книги України (2009) і зустрічається зараз у Закарпатській та на півдні України – Одеській, Миколаївській і Запорізькій областях. Та ще століття назад ареал гніздування сови був набагато ширшим і включав західні та центральні області.

Метою проєкту на території Львівської області є приваблення сипухи на гніздування з прилеглих до України територій Польщі. Кількість польської популяції оцінюється у 2500 гніздуючих пар (2020 р.). У прилеглому до України Люблінському воєводстві гніздиться 150-200 пар. Молоді сипухи з Польщі ймовірно щороку залітають на прилеглу територію нашою країни, але не залишаються через відсутність сприятливих місць гніздування.

«Сова-сипуха є червонокнижним видом зі статусом зникаючий, тобто це вид, який перебуває під загрозою зникнення у природних умовах і збереження якого є малоймовірним, якщо не усувати фактори, що негативно впливають на стан популяцій. З огляду на це, маємо великі сподівання, що впровадження заходів в межах проєкту, зокрема встановлення штучних гніздових скриньок на відібраних локаціях, сприятиме відновленню її популяції. Департамент долучиться до проєкту та сподівається на співпрацю і розуміння з боку територіальних громад», – зазначила т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксана Війтик.

У межах реалізації проєкту заплановані виїзди експертів-орнітологів у Яворівський, Львівський і Червоноградський райони вздовж кордону з Польщею для відбору потенційно привабливих місць для гніздування сипухи.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.