На Львівщині енергетики встановлюють платформи для лелечих гнізд

Щороку «Львівобленерго» монтує безпечні платформи на електроопорах замість гнізд, які бузьки самі намагаються зробити на електромережах.

08.03.2024
На Львівщині енергетики встановлюють платформи для лелечих гнізд

Взимку та навесні працівники «Львівобленерго» встановлюють платформи у різних районах області, аби пернаті впізнали своє помешкання, частину хмизу зі старого гнізда кладуть на нову основу.

“Спеціальні конструкції у межах проекту «Захист білого лелеки» львівські енергетики встановлюють зовсім не для того, щоби привабити бузьків до електромереж. Платформи монтують для безпеки лише на тих електроопорах, на яких лелеки самі вже почали робити гнізда. Адже лелеча сім’я сама обирає місце гніздування і завжди повертається до свого помешкання“, – зазначили у “Львівобленерго”.

Енергетики виготовляють безпечні основи для лелечих домівок власними силами в Дрогобицькому цеху з ремонту обладнання СО «Львівенергоналадка». До слова, цього року до прильоту лелек енергетики загалом планують встановити 120 платформ. Днями такі роботи проводили у селах Нижня Білка та Верхня Білка поблизу Львова.

Орнітологи кажуть, що цього року лелеки дуже рано почали повертатися додому. На цей процес впливає глобальне потепління клімату, проте, могла вплинути, зокрема, і російська агресія проти України. Кожен день на сході і на півдні країни відбувається велика кількість вибухів з викидом в атмосферу величезної кількості тепла, що підігріває атмосферу і відповідно локальні погодні умови, клімат змінюється в бік потепління і посушливості, стає сухішим і теплішим. Найбільше локальне потепління клімату впливає на птахів, які є ближніми мігрантами, тобто зимують у межах Європи.

“«Львівобленерго» 19 років підтримує міжнародну ініціативу «Захист білого лелеки». Загальна кількість встановлених енергетиками безпечних платформ складатиме вже 1890, включно з 2024 роком“, – підсумували енергетики.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.