Міжнародні резерви України зросли ще на 4 млрд доларів та оновили максимум за 11 років

На 1 травня 2023 року міжнародні резерви України становили 35,9 млрд дол., що є рекордним показником з серпня 2011 року.

04.05.2023
Міжнародні резерви України зросли ще на 4 млрд доларів та оновили максимум за 11 років

Про це повідомляє пресслужба Національного банку.

У квітні резерви зросли на 13% до 35,9 млрд дол. завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі подальшого зниження обсягів чистого продажу валюти на міжбанку та помірних боргових виплат в іноземній валюті.

Минулого місяця на резерви впливав передусім обсяг міжнародної фінансової допомоги. На валютні рахунки уряду в НБУ надійшло 5,85 млрд дол., зокрема – 2,7 млрд дол від МВФ, 1,7 млрд дол. макрофінансової допомоги від ЄС, 1,25 млрд дол. від США та 242 млрд дол. від розміщення внутрішніх валютних облігацій.

З іншого боку, уряд виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті 446 млн дол., з яких 282,7 млн дол. – за обслуговування та погашення валютних ОВДП, 113,1 млн дол. – боргу перед Світовим банком, решта – боргу перед іншими міжнародними кредиторами. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 107,4 млн дол. США.

Щодо операцій НБУ на валютному ринку, то у квітні регулятор продав з резервів 1,37 млрд дол. та викупив до резервів 3,7 млн дол. Чистий продаж валюти у квітні знизився порівняно з березнем на 298,5 млн дол. до 1 370,4 млн дол.

Обсяги інтервенцій НБУ з продажу іноземної валюти на валютному ринку України знижуються четвертий місяць поспіль. Причини – у зменшенні імпорту енергоресурсів, збільшення продажу валюти для проведення сівби, активізація роботи металургійних підприємств. 

Також впливають подальші обмеження непродуктивного відпливу капіталу з України. В НБУ кажуть, що послідовна монетарна політика та відмова від “друку” гривні у 2023 році сприяли стабілізації курсових очікувань.

Переоцінка фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют також зробила свій внесок – у квітні шляхом переоцінки вартість фінансових інструментів зросла на 128,7 млн дол.

Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,7 місяця майбутнього імпорту.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.