Мережа “Ашан” безкоштовно постачала товари російській армії на окупованих територіях України

Крім того, вона допомагає мобілізувати співробітників.

17.02.2023
Мережа “Ашан” безкоштовно постачала товари російській армії на окупованих територіях України

Про це йдеться у розслідуванні The Insider, Le Monde та Bellingcat.

Постачання військовим позиціонувалося як “гуманітарна допомога” і складалося як з товарів з “ашанівських” складів, так і з товарів, зібраних волонтерами на території магазинів Ашан у різних регіонах росії. У деяких регіонах поставки організовувалися за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади. 

Коли після початку повномасштабного вторгнення світові бренди стали йти з росії, французький “Ашан” залишився, заявивши: “Покинути своїх співробітників, їхні сім’ї, а також своїх клієнтів – це не наш вибір”

У пресрелізі, опублікованому через кілька днів після виступу президента України Володимира Зеленського, в якому він попросив французькі компанії вийти з російського ринку, Auchan стверджував, що задовольняє “основні потреби в продуктах харчування”. 

15 березня 2022 року Наталя З., контролер управління Auchan, надіслала електронний лист близько двадцяти співробітникам кількох магазинів у санкт-петербурзі з метою “збирати пожертви на гуманітарну допомогу”. 

Працівники надали список у таблиці Excel: тисячі сигарет, вовняні шкарпетки розміром 43 чи 44, каністри для газової плити, консервована тушонка зі свинини, сокири та цвяхи – усе зі складу. Партію вартістю 2 мільйони рублів (близько 25 тисяч євро) необхідно було зібрати з п’яти торгових точок і перевезти в шостий магазин, що розташований недалеко від історичного центру міста. 

“Ашан” все давав безкоштовно”, – каже співробітниця, яка брала участь в зборі.

Товари у згаданому вкладенні не схожі на “гуманітарну допомогу”:  шкарпетки для чоловіків 40-го розміру взуття, є цигарки (які ніколи не постачають як гуманітарну допомогу), запальнички, бритви, але немає нічого для жінок і дітей. Кількість товарів (1000 тюбиків зубної пасти, 500 запальничок) свідчить про те, що одержувачів було багато, цього вистачило б на один-два батальйони.

Далі цю “гумдопомогу” оформлюють як закупівлю з боку десяти юросіб. Ці компанії пов’язані між собою: всі вони обслуговують петербурзький “Пассажиравтотранс”, який, своєю чергою, належить до міського Комітету з транспорту. Деякі з цих юросіб на запит журналістів не стали приховувати, що товари прямують російським військовим.

“Ашан задіяв у постачаннях для окупаційних військ не лише свої пітерські магазини. Про це свідчить те, що постачання узгоджувалося з московським офісом, і те, що в інших регіонах також було помічено збирання допомоги на території торгових центрів, що належать Ашану. Так, наприклад, в самарі, рибінську та володимирі на територіях магазинів Ашан розташовувалися пункти збору “гуманітарної допомоги для Донбасу”, – йдеться у розслідуванні.

Зазначається, що згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї з воюючих сторін може підвести “Ашан” під санкції і призвести до відходу компанії з російського ринку (який для “Ашану”, який має в росії 230 магазинів, становить 10% від обороту, тобто близько 3,2 млрд євро на рік).

“Судячи з усього, не тільки Ашан, а й Леруа Мерлен, який також стосується того ж холдингу, займався постачанням товарів на окуповані території. Принаймні на опублікованому в грудні з відео з Маріуполя можна побачити, як члени молодої гвардії єдиної росії розвантажують однакові палети  з фірмовим знаком Леруа Мерлен”, – йдеться у публікації.

Також “Ашан” збирав і передавав у військкомати дані про своїх співробітників (причому дані про військові квитки у співробітників почали збирати ще до початку повномасштабного вторгнення, у січні 2022 року) і потім, після оголошення мобілізації, допомагав військкоматам виконувати норму: одразу на робочому місці співробітникам вручали повістки і пропонували звільнитися.

Російське керівництво “Ашану” від коментарів відмовилося, а у пресслужбі французької філії заявили, що компанія перебуває поза політикою і жодною підтримкою військовослужбовців не займається, зазначає The Insider.

Нагадаємо, французька компанія “Bonduelle” передала російським солдатам продуктові набори.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.