Дуда запропонував Зеленському прийняти капітуляцію росії у Переяславі

Президент Польщі зробив відсилку до Переяславської ради 1654 року.

01.02.2023
Дуда запропонував Зеленському прийняти капітуляцію росії у Переяславі
Фото: Президенти України і Польщі Володимир Зеленський та Анджей Дуда

Про це Дуда сказав під час свого візиту до Латвії, пише WPROST.

“Я говорю: Володимире, дивлячись на нашу історію, як розійшлися колись ці шляхи, я благаю вас – коли ви переможете росію, коли росіяни приповзуть сюди навколішки підписувати мир, тоді ведіть їх до Переяслава, нехай вони підпишуть з вами мир там, нехай перекреслять усі ті роки радянського та російського впливу і цей полон з часів царату до недавнього часу, від якого ви зараз знову обороняєтесь”, – сказав президент Польщі.

Дуда також додав, що Україна здобуде перемогу над рф, зокрема завдяки підтримці своїх союзників. На думку польського президента, усі хотіли б мирного співіснування із росією.

“На жаль, як бачите, це неможливо, тому що вони нападають, грабують, вбивають, хочуть відібрати свободу”, – констатував Анджей Дуда.

Зазначимо, своєю заявою Дуда зробив відсилку до історичних подій. У січні 1654 року гетьман Богдан Хмельницький скликав у Переяславі спільну військову раду. Там і сам гетьман, і козацька старшина поклялися “невідступно бути із землею і містами під великою рукою” московського царя. За це вони повинні були отримати “гарантії” захисту усієї Гетьманщини. 

Цю присягу відмовилися складати деякі представники козацької старшини, ряд козацьких полків і міст, а також українське духовенство. Щоправда, це не завадило у березні того ж року таки укласти військово-політичний союз між Гетьманщиною і Московським царством.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.