Про це повідомляє Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Від початку року це вже сьомий випадок ботулізму на Львівщині. Причина – вживання домашньої консерви з м’яса.
Збудник ботулізму має одну з форм, яка вкрита товстою капсулою (спора), яка потрапляє на м’ясо, рибу, гриби чи овочі. Якщо відкрити банку, то збудник, змінивши форму існування, виділяє сильний токсин.
“По силі значно сильніший від ціаністого калію. Жартуємо? Ні! Цей токсин розташований мозаїкою. Тобто, 10 чоловік їдять консерву, а захворіє 1-2”, – зазначають медики.
Як вберегтися?
- відмовитись від консервацій домашнього виготовлення;
- якщо все ж ризикуєте їх споживати – вміст консерви проварити або просмажити, або пропекти у духовій шафі. Можливо, зміниться смак, але точно мине небезпека;
- не споживайте сушену, в’ялену рибу невідомого походження (теж існує ризик захворіти, а її не просмажиш і не пропечеш).
Коментарі