Археологи на Львівщині знайшли фігурку та битий посуд, яким 5500 років

Під час розкопок на горі Лисівка, що неподалік Винників, археологи віднайшли артефакти побуту часів енеоліту.

08.10.2024
Археологи на Львівщині знайшли фігурку та битий посуд, яким 5500 років

Як повідомляє пресслужба Львівської ОВА, впродовж літа науковці проводили дослідження поселення культури лійчастого посуду, що датується IV тис. до н.е.

Величезний котлован глинища, розкопаний вченими, був переповнений артефактами — давні поселенці зробили з нього сміттєзвалище після того, як вичерпали основний ресурс. Тут виявили кілька тисяч фрагментів битого посуду, вироби з кременю і каменю, рештки кісток тварин.

“Мініатюрна фігурка бичка у вигляді чаші є першою такою зооморфною пластикою в середовищі культури лійчастого посуду. Її походження можна пов’язувати із впливами сусідньої трипільської культури. Інша унікальна знахідка — тарахкальце яйцеподібної форми з двома кульками всередині. Такі вироби трактують як дитячі забавки, предмети для обрядових дій, для відлякування злих духів. Але також це й музичний інструмент зі своїм звуком та тональністю. В енеолітичних культурах Європи таких виробів є вкрай мало, а на теренах України, в культурі лійчастого посуду, вони виявлені вперше”, — ділиться деталями старший науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України Андрій Гавінський.

Наразі енеолітичне поселення у Винниках є одним із основних для вивчення культури лійчастого посуду на теренах України та Польщі.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.