Американська компанія General Atomics запропонувала Україні за долар придбати передові безпілотники MQ-9 Reaper

Однак угода вимагатиме від Києва близько 10 мільйонів доларів на підготовку та доставлення безпілотників в Україну та ще близько 8 мільйонів доларів на рік на технічне обслуговування.

01.02.2023
Американська компанія General Atomics запропонувала Україні за долар придбати передові безпілотники MQ-9 Reaper
Фото: MQ-9 Reaper

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на розглянутий лист, який головний виконавчий директор General Atomics Лінден Блу надіслав аташе з питань оборони України у Вашингтоні, передає “Громадське”. 

Так, пропозиція включатиме наземну станцію управління для керування безпілотниками майже в будь-якому місці. Втім, для продажу далекобійних високошвидкісних безпілотників Reaper потрібне схвалення від Білого дому.

Представники американської та української влади від коментарів відмовилися.

“General Atomics обговорювала потреби українських збройних сил з їхнім урядом протягом багатьох місяців і продовжує підтримувати їх будь-яким можливим способом”, – сказав речник компанії Марк Брінклі.

Представник General Atomics сказав, що компанія не може коментувати конкретні угоди, але “вірить, що Україні потрібна така здатність, як Reaper, і найближчим часом”.

Безпілотники Reaper можуть використовуватися для спостереження та розвідки. Також ці дрони здатні літати понад 24 години та носити зброю.

Компанія пропонує старішу версію безпілотника – MQ-9A Block 1, яка зазвичай коштувала б кілька мільйонів доларів за штуку.

“Продаж дронів все одно вимагатиме від адміністрації Байдена схвалення передачі технології Україні. Однак General Atomics пропонує продавати Reapers безпосередньо уряду України, а не через уряд США”, – пише видання.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.