90% українців хочуть, щоб країна до 2030 року стала членом ЄС. Опитування

Результати опитування показали, що українці після вторгнення рф стали більше говорити українською та частіше донатити Збройним силам.

24.02.2023
90% українців хочуть, щоб країна до 2030 року стала членом ЄС. Опитування
Фото: умовне

Українці оптимістично налаштовані щодо майбутнього України та прагнуть, щоб вона стала частиною Європейського союзу. Такий висновок можна зробити з опитування, що проводив Національний демократичний інститут з 2 до 11 травня 2022 року. Польові роботи взяв на себе Київський міжнародний інститут соціології (КМІС). Дослідники опитали в телефонних розмовах 2 500 осіб. Статистику опублікував КМІС, передає “Фокус”.

В українців спитали, наскільки їм важливо, щоб Україна стала повноцінно функціонуючою демократією. Абсолютна більшість в усіх регіонах відповіла однозначно — “дуже”. Якщо в грудні національний показник становив 76%, то зараз він складає 94%.

Настрої щодо майбутнього України змінились ще сильніше. У 2021 році песимістично налаштованих українців було стільки ж, скільки й налаштованих оптимістично — 9%. Нині вірять в краще майбутнє аж 52% опитаних людей, а зневірених всього 2%.

На першому місці серед причин оптимізму в українців перемога. Наздоганяють лідера армія, люди, єдність та віра.

На запитання, чи прагнуть українці в ЄС, відповідь також однозначна — так. В усіх регіонах більшість хотіла б, щоб до 2030 року Україна стала членом Європейського Союзу. В західних, центральних та північних областях бажають стати частиною ЄС понад 90% опитаних, а у східних та південних — понад 80%.

Щодо впливу росії на майбутнє України більшість учасників дослідження також відповіла однаково. 88% з них впевнені, що вплив негативний.

Серед наслідків війни і жінки, і чоловіки найбільше виділили зниження доходу та погіршення психічного здоров’я. Про втрату житла під час інтерв’ю повідомила найменша частка людей.

Щодо того, як довго триватиме війна, думки розійшлися. Найпопулярніша відповідь — “не знаю”, також в лідери у квітні вибилась думка, що війна закінчиться менш ніж за 3 місяці. Найменше опитаних вірили, що війна продовжуватиметься ще понад рік.

Мешканці західних областей країни не думають, що в регіоні розпочнуться воєнні дії. 70% вважають такий розвиток подій малоймовірним. Найбільше переймаються за безпеку у власних домівках жителі сходу та півдня України.

78% українців поділились, що після 24 лютого почали більше спілкуватись українською та жертвувати гроші на потреби ЗСУ. Також українці стали більше допомагати іншим: багато хто донатив, жертвував особисті речі для інших та долучився до волонтерства.

Найчастіше українці читають новини в інтернеті — у соцмережах та месенджерах. Також популярним джерелом інформації є телебачення, яке жінки статистично обирають частіше за чоловіків. Пасе задніх у рейтингу радіо, з нього черпають новини тільки 17% опитаних.

На запитання, якої інформації не вистачає, більшість відповіла “не знаю” або, що всього досить. Однак 13% осіб хотіли б бачити частіше новини з фронту.

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.