В Одесі демонтували пам’ятник Катерині ІІ

Сучасний пам’ятник “Засновникам Одеси” був встановлений на Катерининській площі у 2007 році. Він складається зі скульптур російської імператриці Катерини ІІ та її сподвижників: Йосипа Дерибаса, Франца де Волана, Григорія Потьомкіна та Платона Зубова.

29.12.2022
В Одесі демонтували пам’ятник Катерині ІІ
Фото: Кирило Тимошенко

Про це повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

Демонтаж пам’ятника, офіційна назва якого “Засновникам Одеси”, почався 28 грудня близько 23:00 і тривав майже три години. Спочатку зняли скульптури фаворитів і за допомогою крану перемістили до вантажівки.

Потім теж саме зробили зі скульптурою Катерини ІІ.

Після демонтажу з Катерининської площі скульптури доставлять в Одеський художній музей.

Пам’ятник “засновникам” Одеси було споруджено 1900 року, а після приходу до влади більшовиків – демонтовано. Його відновили уже за часів незалежної України — 2007 року. Проти створення пам’ятника російській імператриці, що узаконила на теренах України кріпацтво й остаточно знищила Запорозьку Січ, висловлювалось багато українських організацій.

1 серпня 2022 року, президент Зеленський звернувся до Одеської міськради з проханням розглянути пропозицію про знесення пам’ятника.

30 листопада міськрада Одеси підтримала демонтаж пам’ятника Катерині II. 

Коментарі

11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.
11:32
П’ятикласник зі Львівщини жонглює м’ячем 9 тисяч разів
Андрій Панів з села Мальчиці Івано-Франківської ТГ на Львівщині віртуозно володіє м'ячем.
11:34
У омбудсмена України вимагають у Шевченка вжити заходів щодо Шевченка
Керівнику українського футболу не вдасться відмовчатися за дії своєї команди.