Мешканець Львівщини подав до суду через демонтований радянський пам’ятник

Житель Белзької громади судився з Львівською ОВА за пам’ятник солдату окупаційної радянської армії, який був знесений під час процесу декомунізації.

16.10.2024
Мешканець Львівщини подав до суду через демонтований радянський пам’ятник

Про це повідомив перший заступник очільника Львівської ОВА Андрій Годик.

Василь Булик звернувся до суду з позовом до ЛОВА, в якому просив визнати протиправним демонтаж у селі Домашів Червоноградського району пам’ятника радянському солдату.

До слова, пам’ятник солдату окупаційної армії був демонтований в межах Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», оскільки цей монумент був засобом пропаганди російської імперської політики, містив її символіку, а також глорифікував та виправдовував колоніальну політику ворога, був встановлений на етнічній території поновленого українського народу, як символ його підкорення.

“Був переконаний, що декомунізацію на Львівщині ми завершили минулого року, але… все не так просто. Декомунізувати простір легше, ніж людську свідомість, скалічену тоталітарним ворожим режимом”, – зазначив Годик.

Львівський окружний адміністративний суд у задоволенні вимог позивача відмовив.

“Ми вдячні суддям за справедливу державницьку позицію та дотримання букви закону. Водночас, сподіваюся, що, завдяки подібним судовим прецедентам, законотворці зважаться на вдосконалення законодавства та визнають радянський режим – окупаційним. Бо це логічний наступний крок для продовження процесу декомунізації та деколонізації в Україні“, – додав перший заступник очільника Львівської ОВА.

Також посадовець подякував колегам, військовим, ветеранам і громадам, які розуміють важливість та дбають про очищення українського простору від ворожої радянсько-російської пропаганди.

“Деколонізація та подолання історичних міфів москви — це важлива частина нашої боротьби за незалежність”, – підсумував Андрій Годик.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.