Директор реабілітаційного центру на Львівщині розповів про залежності серед військових

Проблематика алкоголізму та наркотичної залежності в армії вже неодноразово була висвітлена, однак завжди недостатньо.

09.10.2024
Директор реабілітаційного центру на Львівщині розповів про залежності серед військових
Фото умовне

Директор реабілітаційного центру “Назарет”, який працює із залежними людьми, Віктор Романчук в інтерв’ю “Еспресо.Захід” розповів про проблеми військовослужбовців.

Статистики немає, але випадків багато

Пан Віктор зазначає, що діяльність реабілітаційного центру полягає, зокрема, в розголосі проблеми та розумінні суспільства, що залежність є хворобою.

“Конкретно щодо цього питання статистики ніхто не робив, але про це говорять, з цим зіштовхуються. Ми якраз працюємо над тим, щоб зламати таку певну стигматизацію і люди почали про це говорити, бо це хвороба. Ми в реабілітаційному центрі називаємо її хворобою в тіні. Кажуть, що залежних серед військових багато. Навіть закон вийшов щодо ігроманії. Це вже про щось свідчить”.

Директор центру зазначає, що проблема у, ймовірно, великій кількості залежних військових є й через відсутність адекватного лікування:

“З розповідей самих військових, їм виписують багато штрафів, особливо це стосується алкоголю. Я був на Кульпарківській (у Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні, – ред.), військові туди звертаються також. Але їх там прокапали, стабілізували і відпустили. Ми інакше працюємо, з психікою”.

“Ми молода держава і свою політику щодо роботи з залежностями ще формуємо”

Віктор Романчук запевняє, що насправді в Україні кожен на своєму рівні все ж виконує певні дії у контексті реабілітації та роботи з залежностями серед військових.

“Ми молода держава і свою політику ще формуємо. Зрозуміло, що проблеми є в усіх державах. Ми от говорили з поляками, у них свої питання. Я хочу сказати, що потрохи воно все рухається. Ми, наприклад, контактуємо з ЛОВА, вони нам допомагають і цього року ми вже зможемо нормально приймати військових. Є координаційні центри, окремі громади скеровують до нас людей. Так, треба більше говорити про цю проблему. Я вважаю, що ця розмова – це частина великої інформаційної кампанії, і це дуже добре. У цьому контексті є ще безліч юридичних питань, але це окрема тема”, – каже Романчук.

Він додає, що можна і треба говорити про впровадження певних державних програм, як-от звільнення після певної діагностичної процедури та прописування конкретних кроків, але зараз кожен помаленьку сам, на своєму рівні, щось робить.

“Стабільно до нас звертаються по троє-четверо військових щомісяця”

Директор реабілітаційного центру розповів, хто до них приїжджає і з якими проблемами.

“До нас приїжджають військові після контузій і важких поранень. Більшість “сидять” на препаратах, які можуть викликати залежність. Чи увійде людина в залежність, чи ні, залежить від її психологічно-духовного стану. Тому з хлопцями працюємо саме над цим. Стабільно до нас звертаються по троє-четверо військових щомісяця. Але тут проблема зі звільненнями з частини. Був випадок, коли хлопець пішов у СЗЧ (самовільне залишення частини), щоб звернутися до нас. Але всю програму відбути не міг і повернувся в частину”.

Віктор Романчук також розповів про типи залежностей:

“Якщо говорити про типи залежностей, то це й алкоголь, і наркотики, тобто психоактивні речовини, й ігроманія: коли людина грає, то в неї наче змінюється свідомість, вона входить у процес і шукає там такі ж відчуття, як при вживанні психоактивних речовин, типу ейфорії. Причому в таких випадках ключовими є гроші, бо грати в ігри, де нічого не виграєш – зовсім не те. Людина уявляє, що вона робитиме з виграними грошима, і це викликає емоції. Коли не граєш – ейфорії немає, а щоб грати, необхідні гроші. Звідси й великі борги. Схоже відбувається з алкоголем чи наркотиками. Людина вжила, отримала певний ефект. Потім каже, що все, більше не буде. Зрештою знову хочеться отримати той ефект і людина повертається до цих речовин”.

Хвороба залежності не полягає лише у вживанні алкоголю

Пан Віктор зазначає, що суть хвороби зовсім не у вживанні, а в нашому психічно-духовному стані. Саме його пропрацьовують у “Назареті”.

“Ви є особа індивідуальна, як і кожна інша людина. У всіх є власний емоційно-психологічний потенціал. До прикладу, вам хтось щось сказав і ви образилися, а я в аналогічній ситуації злюсь. Ви швидко забуваєте образи, а ваш колега ні. От це і є важливим для розуміння в контексті залежностей. Хвороба не полягає у самому вживанні – це наслідкова поведінка. Вживання починається з певної думки й духовного стану. Так, спадковість має вплив, але це лише свідчить про те, що таким людям варто просто бути більш обачними. Спадковість є лише однією зі складових”.

Пережив фронт і полон, а “накрило” в тилу

Співрозмовник “Еспресо.Захід” як приклад наводить історію одного ветерана, який легко пережив багато випробувань, але не зміг встояти перед таблеткою:

“Чоловік служив у розвідці, виконував важкі небезпечні завдання і не боявся, він пережив російський полон. Почало його “навантажувати” вже тоді, коли опинився тут, у спокої. У людини почалися головні болі і йому прописали ліки. Згодом чоловік почав їх приймати вже, коли йому було нудно чи важко. І от він каже, що на фронті виконував складні військові операції, мав терпіння сидіти в засідці по три дні, але тут не може собі відмовити. Людина була в постійному стресі, коли адреналін так і валив, і ми працюємо з тим, щоб людина звикала до того, що може бути нудно, але при цьому не шукала замінника відсутнім емоціям”.

Коментарі

09:47
Львівʼянин може втратити високу посаду у футболі
УЕФА відкрив справу проти віце-президента Української асоціації футболу Олександра Шевченка, який є мешканцем Львова, і головою обласної футбольної асоціації.
09:01
“На службі” у проросійських депутаток й аферистів?
ТСК, яку очолюють депутатки Юлія Яцик та Анна Скороход, спершу спричинились до відкриття кримінального провадження проти курсанта Академії Сагайдачного, а згодом на темі його звільнення влаштували дискредитаційну кампанію проти навчального закладу.
11:37
Для облаштування пункту пропуску «Краківець» на Львівщині виділили 2 млн грн
Кошти будуть спрямовані на матеріально-технічне забезпечення Львівської митниці для покращення соціальної інфраструктури міжнародного пункту пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».
11:32
Представник омбудсмена прийде на засідання комісії УАФ щодо можливого насилля Олександра Шевченка проти фінансового директора Євгенії Сагайдак
В Українській асоціації футболу створили цілу комісію щодо конфлікту між поважним Паном зі Львова віце-президентом УАФ, голови Львівської асоціації футболу Олександром Шевченком та фінансовою директоркою Євгенією Сагайдак.